Jágerek z daniela

Jágerek z daniela (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Jágerek v tejto úprave som jedol na jednej poľovníckej oslave. Veľmi mi to chutilo, tak som si vypýtal recept naň. Dostal som sa k jeho príprave až teraz, keď mi doniesli suroviny na jeho prípravu. Je to mimoriadna delikatesa.

8 - 10
porcií
30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pľúca, srdce a ľadviny obvaríme v čistej vode asi 20 minút. Vodu vylejeme.
  2. Pľúca, srdce a ľadviny pokrájame na plátky. Cibuľu na polmesiace a cesnak posekáme. Pečeň tak isto krájame na plátky.
  3. Do hrnca dáme pokrájanú slaninu na kocky zohriať, aby nám pustila masť.
  4. Pridáme cibuľu, korenie nové, korenie čierne, čili papriku a bobkový list. Opekáme bez zakrytia, až cibuľa zmäkne a všetka voda sa vyparí. Teraz dáme cesnak, miešame až prevonia. Hrniec odložíme na chvíľu mimo sporáku a nasypeme obe papriky. Pár krát premiešame, nech nám paprika zavonia. Hrniec vrátime na sporák a pridáme paradajkový pretlak. Premiešame chvíľu...
  5. ...a do hrnca dáme pľúca, srdce a ľadviny, chvíľu miešame a podlejeme vínom 200 ml. Zakryjeme a necháme rozvariť. Ďalej nalejeme vývar a necháme rozvariť. Napokon zmiernime varenie a pomalý varime, až srdce a hlavne pľúca budú mäkké. To trvá vyše dvoch hodín. Keď už sú pľúca a srdce mäkké, tak pridáme pečeň dusíme asi 10 minút.
  6. Počas toho si rozmixujeme brusnicový aj slivkový kompót a červené víno 100 ml. To vlejeme do hrnca a varíme asi pol hodiny. Až nám to znovu zhustne do nami požadovanej hustoty.
  7. Na zaver osolíme a hrniec odstavíme. Necháme chvíľu postáť, nech sa všetky chute spoja. Najlepšie je to podávať s chlebom. No môžete si dať k tomu prílohu podľa vlastného uváženia. Takto upravené vnútornosti chutia celej našej rodine.