Jablkový zákusok

Jablkový zákusok s pomarančom (fotorecept)

Autor receptu: laurisia

Toto je zákusok, ktorý je v podstate modifikáciou klasickej jablkovej torty, ktorá sa robí s piškótami. Je na rozmer plechu 30 x 37 cm.

36
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Piškóta: Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame vriacu vodu. Následne postupne primiešame múku. Nakoniec vmiešame tak na trikrát tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a cesto upečieme na vymastenom a posypanom plechu na teplote 160 °C asi 25-30 minút.
  2. Jablká očistíme a postrúhame. Dáme do kastróla a posypeme kryštálovým cukrom. Do nastrúhaných jabĺk pridáme nastrúhanú kôru z jedného dobre vyumývaného pomaranča. Šťavu z pomaranča vytlačíme a dolejeme vodou na celkovo 4 dl. Väčšiu časť tekutiny prilejeme k jablkám, vo zvyšnej rozmiešame 2 balenia Zlatého klasu. Keď jablká začnú vrieť, prilejeme Zlatý klas a miešame pár minút, kým jablková plnka nezačne hustnúť.
  3. Uvarenú hmotu natrieme rovnomerne na piškótu a necháme vychladnúť.
  4. Ozdobíme postrúhanou čokoládou, alebo urobíme polevu ganache. Prípadne môžeme podávať s vyšľahanou šľahačkou.