Jablkový zákusok
Jablkový zákusok s kyslou smotanou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Je tu čas zberu jabĺk, upiekla som
zákusok, ktorému neodolá ani
najväčší gurmán.
50 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Žĺtky a cukrom vymiešame do penista, postupne pridávame striedavo vlažnú vodu a olej. Múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame do vaječnej peny. Bielky vyšľaháme do tuha a varechou zľahka vmiešame do cesta. Plech 25x35 cm vyložíme papierom na pečenie.
- Cesto rovnomerne rozotrieme na pripravený plech. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20 - 25 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť.
- Suroviny na plnku a krém.
- Jablková plnka: Jablká ošúpeme a nastrúhame. Pridáme cukor, 250 ml vody a dusíme asi 4-5 minút. Vo zvyšku vody rozmiešame vanilkový puding v prášku a vlejeme k jablkám. Uvaríme hustú jablkovú plnku, ktorú necháme vychladnúť. Z vychladnutého korpusu stiahneme papier na pečenie, boky a vrch korpusu upravíme. Korpus pofŕkame pomocou lyžice džúsom.
- Rozotrieme jablkovú plnku a dáme do chladničky stuhnúť.
- Tvarohový krém: Tvaroh a smotanu mixérom spojíme, primiešame cukor. Podľa návodu na obale pripravíme želatínu, ktorú vmiešame do tvarohového krému. Krém hneď nanesieme na jablkovú plnku a zákusok dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na rezy alebo kocky. Posypeme preosiatym kakaom. Dobrú chuť.