Jablkový zákusok
Jablkový zákusok 1-2-3 (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Piekla som ho z posledných našich jabĺk. Príprava a pečenie je nenáročné, lebo hneď ide do rúry jedna vrstva za druhou.* Nemusíte čakať, kým niečo stuhne alebo vychladne...
Hotový vychladený zákusok je veľmi šťavnatý, osviežujúci a chutí výborne.
Postup
- Prvá vrstva: Očistené a ošúpané jablká nakrájam cez pomocníka - krájač jabĺk - na osminky. Jablká rozložím do plechu na pečenie rozmerov 20 x 30 cm, ktorý nemažem ani nesypem. Jablkovú vrstvu rovnomerne posypem zmiešanými cukrami a detskou krupicou. Riaďte sa podľa kyslosti svojich jabĺk.
- Vložím piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov.
- Druhú vrstvu pripravujem hneď, ako vložím do rúry piecť jablká. Vyšľahám žĺtky s cukrom, vmiešam múku a asi 1-2 dl mlieka. Ostatné mlieko dávam variť a do vriaceho vlejem vymiešanú žĺtkovú zmes a uvarím na hustý krém.
- Keď sú jablká napoly upečené (v mojej rúre asi 17-20 minút – záleží to od tvrdosti jabĺk), vyberiem ich z rúry a zalievam horúcou žĺtkovou uvarenou druhou vrstvou. Vložím späť do horúcej rúry.
- A pripravujem tretiu - bielkovú vrstvu. Bielky so soľou a cukrom vyšľahám na tuhý sneh. Hneď vyberám plech z rúry a navrch žĺtkovej vrstvy natieram tuhý bielkový sneh. Vrátim do rúry na čas, kým sa sneh zapečie. Pri pečení sa riaďte podľa svojej rúry.
- Upečený zákusok potom nechám poriadne vychladiť (najprv na izbovú teplotu a následne dávam do chladničky).
- Ochutnávka je následujúci deň, lebo som piekla neeeskoro večer (keď sa u nás vzduch ochladí).
- Ochutnávka pre dobrých susedov...