Jablkový zákusok

Jablkový zákusok 1-2-3 (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Piekla som ho z posledných našich jabĺk. Príprava a pečenie je nenáročné, lebo hneď ide do rúry jedna vrstva za druhou.* Nemusíte čakať, kým niečo stuhne alebo vychladne... Hotový vychladený zákusok je veľmi šťavnatý, osviežujúci a chutí výborne.

Suroviny

Postup

  1. Prvá vrstva: Očistené a ošúpané jablká nakrájam cez pomocníka - krájač jabĺk - na osminky. Jablká rozložím do plechu na pečenie rozmerov 20 x 30 cm, ktorý nemažem ani nesypem. Jablkovú vrstvu rovnomerne posypem zmiešanými cukrami a detskou krupicou. Riaďte sa podľa kyslosti svojich jabĺk.
  2. Vložím piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov.
  3. Druhú vrstvu pripravujem hneď, ako vložím do rúry piecť jablká. Vyšľahám žĺtky s cukrom, vmiešam múku a asi 1-2 dl mlieka. Ostatné mlieko dávam variť a do vriaceho vlejem vymiešanú žĺtkovú zmes a uvarím na hustý krém.
  4. Keď sú jablká napoly upečené (v mojej rúre asi 17-20 minút – záleží to od tvrdosti jabĺk), vyberiem ich z rúry a zalievam horúcou žĺtkovou uvarenou druhou vrstvou. Vložím späť do horúcej rúry.
  5. A pripravujem tretiu - bielkovú vrstvu. Bielky so soľou a cukrom vyšľahám na tuhý sneh. Hneď vyberám plech z rúry a navrch žĺtkovej vrstvy natieram tuhý bielkový sneh. Vrátim do rúry na čas, kým sa sneh zapečie. Pri pečení sa riaďte podľa svojej rúry.
  6. Upečený zákusok potom nechám poriadne vychladiť (najprv na izbovú teplotu a následne dávam do chladničky).
  7. Ochutnávka je následujúci deň, lebo som piekla neeeskoro večer (keď sa u nás vzduch ochladí).
  8. Ochutnávka pre dobrých susedov...