Jablkový zákusok

Jablkový snehový zákusok 2 (fotorecept)

Autor receptu: helena10

My máme dnes sneh vonku aj dnuka - na fajnovom koláči. Na koláči je oveľa chutnejší. Vyskúšajte upiecť, pochutnáte si.

Suroviny

Postup

  1. Použila som vyšší otvárací plech na pečenie (so sponou) veľkosti 6,5 x 24 x 34 cm.
  2. Očistené jablká nastrúham a väčšinu šťavy vytlačím preč, lebo tieto naše jablká sú veľmi šťavnaté. Ochutím ich mletými orechami, hrozienkami, škoricovým cukrom, jablkovým lekvárom a vanilkovým pudingom v prášku. Vymiešam poriadne a nechám bokom. Jablkovú zmes si každý môže pripraviť aj podľa vlastnej chuti.
  3. Cesto: Vyšľahám zmäknuté maslo s práškovým cukrom a postupne pridávam po jednom žĺtku a šľahám. Následne primiešam na malých otáčkach naraz kyslú smotanu, vanilkový cukor, citrónovú kôru. Potom po častiach prisypem múku zmiešanú so štipkou soli a kypriacim práškom. Vymiešané husté cesto rozotriem na plech. Dno plechu som pokryla papierom na pečenie a na boky som použila sprej na pečenie.
  4. Na rozotreté cesto rozložím pripravenú jablkovú zmes – nezatláčam, nehladím povrch.
  5. Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 20 minút. Cesto skontrolujem špajľou a vyberám von z rúry.
  6. Na vrch rozotriem bielkový sneh, ktorý som pripravila vyšľahaním bielok, štipky soli, citrónovej šťavy a kryštálového cukru.
  7. Koláč vrátim do rúry, stiahnem teplotu na 150-160 stupňov a zapečiem sneh.
  8. Upečený koláč nechávam trochu vychladnúť a nakrájam.