Jablkový zákusok
Jablkový snehový zákusok 2 (fotorecept)
Autor receptu: helena10
My máme dnes sneh vonku
aj dnuka - na fajnovom
koláči. Na koláči je oveľa
chutnejší. Vyskúšajte upiecť,
pochutnáte si.
Postup
- Použila som vyšší otvárací plech na pečenie (so sponou) veľkosti 6,5 x 24 x 34 cm.
- Očistené jablká nastrúham a väčšinu šťavy vytlačím preč, lebo tieto naše jablká sú veľmi šťavnaté. Ochutím ich mletými orechami, hrozienkami, škoricovým cukrom, jablkovým lekvárom a vanilkovým pudingom v prášku. Vymiešam poriadne a nechám bokom. Jablkovú zmes si každý môže pripraviť aj podľa vlastnej chuti.
- Cesto: Vyšľahám zmäknuté maslo s práškovým cukrom a postupne pridávam po jednom žĺtku a šľahám. Následne primiešam na malých otáčkach naraz kyslú smotanu, vanilkový cukor, citrónovú kôru. Potom po častiach prisypem múku zmiešanú so štipkou soli a kypriacim práškom. Vymiešané husté cesto rozotriem na plech. Dno plechu som pokryla papierom na pečenie a na boky som použila sprej na pečenie.
- Na rozotreté cesto rozložím pripravenú jablkovú zmes – nezatláčam, nehladím povrch.
- Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 20 minút. Cesto skontrolujem špajľou a vyberám von z rúry.
- Na vrch rozotriem bielkový sneh, ktorý som pripravila vyšľahaním bielok, štipky soli, citrónovej šťavy a kryštálového cukru.
- Koláč vrátim do rúry, stiahnem teplotu na 150-160 stupňov a zapečiem sneh.
- Upečený koláč nechávam trochu vychladnúť a nakrájam.