Jablkový prsteňový kysnutý koláč (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Recept som našla na facebooku ešte v januári 2015, veľmi sa mi páčil, najmä nápad, a to dávať do formy na stojato za sebou vždy jedno koliesko jablka medzi dve kolieska kysnutého cesta potretého z oboch strán maslom a posypaného škoricou a cukrom až do zaplnenia a upiecť, veľmi kreatívne a veľmi chutné zároveň, pridávam recept.

30 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, práškový cukor, premiešala, do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som kryštálovým cukrom, zaliala asi 100 ml vlažného mlieka, na teple som nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút, ked kvások vykysol, pridala som jedno vajce,...
  2. ...vlažné maslo a dôkladne som miesila rukami za postupného pridávania vlažného mlieka po troškách, kým sa nespojilo všetko v cesto, na povrchu ktorého sa začali tvoriť veľké bubliny a výsledkom bolo hladké pružné lesklé nelepivé polomäkké cesto, vytvarovala som z neho bochník, ktorý som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  3. Kým cesto kyslo, jablká som odstopkovala, umyla, osušila, stred som vykrojila, nemám taký vykrajovač, tak som si pomohla formičkou na pečenie trubičiek na šamrolle, poslúžila veľmi dobre, svojim priemerom bola akurát, jablká s vykrojeným stredom som pokrájala priečne na plátky o hrúbke asi 0,5 cm, vznikol tvar prsteňa z jabĺk.
  4. V miske som z práškového cukru a mletej škorica pripravila zmiešaním škoricový cukor, formu na biskupský chlebíček som vystlala pečiacim papierom.
  5. Vykysnuté cesto som dala na jemne pomúčenú dosku, len veľmi zľahka som ešte rukami raz prepracovala, rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 0,5 cm a zakaždým vždy silne pomúčeným skleným pohárom som povykrajovala kolieska, ak máte tak veľkú vykrajovačku, tak ešte lepšie, vyšlo mi ich spolu 16 kusov.
  6. Formu na biskupský chlebíček som postavila do zvislej polohy kolmo k podložke. začala som kolieskom cesta, ktoré som potrela štetcom z oboch strán rozpusteným vlažným maslom, môžete koliesko cesta do masla aj namočiť, ale to je zbytočné plytvanie maslom a cesto môže zbytočne maslom príliš nasiaknuť a nebude ľahučké a nadýchané potom, ale ťažké, na maslom potreté cesto som nasypala škoricový cukor a na to som položila som koliesko jablka, ktoré som jemne vtlačila do cesta,..
  7. ...nasledovalo koliesko maslom natretého cesta, škoricovým cukrom netreba šetriť, netreba ho po celej ploche cesta dávať, vtlačením jablka sa primerane rozptýli po celej ploche,...
  8. ...a znovu nasledovalo koliesko jablka, takto som pokračovala až do zaplnenia formy, pričom posledné v poradí má byť koliesko cesta,...
  9. ...ked bola forma zaplnená, dala som ju do horizontálnej polohy, postrkala som na boky zvyšné kolieska jabĺk, poliala zvyšným maslom, posypala zvyšným škoricovým cukrom tak, aby sa dostal všade,...
  10. ..povrch koláča som potrela vaječným žĺtkom, ktorý som rozšľahala s 1 PL vlažného mlieka, prikryla utierkou a nechala na teple podkysnúť ešte 30 minút.
  11. Koláč som piekla asi 45 - 50 minút pri teplote 180 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev.
  12. Upečený koláč som vybrala z formy a nechala som ho chladnúť na mriežke, ked bol ešte vlažný, oddelila som niekoľko prsteňov jablkového koláča,...
  13. ...podávala som ho s horúcim čajom na večeru, neposypala som ho cukrom, nemáme radi presladené, je nádherne voňavý po škorici a jablkách, je veľmi príjemnej sladko - kyslastej chuti jabĺk, sú v ňom dosť silné celé plátky jabĺk,je veľmi nadýchaný a ľahučký, len sa po ňom tak zaprášilo, moji chlapi si odšklbávali celé kusy tohoto koláča rovno z pečiaceho papiera. až tak im chutil :-))) Koláč je veľmi chutný a dekoratívny, iný ako sme naučení a zvyknutí, vrelo odporúčam vyskúšať a prajem vám k nemu Dobrú chuť :-)