Jablkový koláč

Jablkový mrežovník bez lepku

Autor receptu: novalim

Dobré koláče nemusia byť vôbec zložité. Ako náš jablkový mrežovník bez lepku.* Vďaka nášmu hotovému chladenému lineckému cestu ho máte raz-dva hotový. Vyskúšajte kombináciu lahodného krehkého cesta a výbornej jablkovo-orechovej plnky. Tento hit jesene bude určite každému chutiť.

8
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Bezlepkové linecké cesto Novalim vyberieme z chladničky a necháme ho aspoň pol hodinu pri izbovej teplote povoliť. Medzitým si pripravíme jablká – ošúpeme ich, odstránime jadrovníky a nastrúhame ich na jemnom strúhadle. Na cedidle ich necháme odkvapkať, prípadne z nich vytlačíme šťavu.
  2. Linecké cesto na pracovnej doske premiesime, aby zmäklo a dalo sa tvarovať. Niečo vyše polovicu cesta natlačíme na dno okrúhlej formy (my sme použili formu s priemerom 20 cm). Na cesto potom nanesieme jablkovo-orechovú plnku. Tú si pripravíme nasledovne: Vajcia rozdelíme, bielky vyšľaháme do tuhého snehu. Žĺtky a práškový cukor vyšľaháme do krémova. Do žĺtkovej zmesi potom pridáme orechy, varechou ich dobre premiešame. Ďalej vmiešame nastrúhané jablká a kakao. Napokon vmiešame tuhý bielkový sneh.
  3. Plnku na povrchu uhladíme. Zo zvyšku cesta vyšúľame prúžky, ktoré do tvaru mriežky kladieme na plnku a po obvode formy.
  4. Takto pripravený mrežovník bez lepku dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov asi na pol hodinu. Po polhodine vyskúšame opatrne dlaňou, či je plnka stuhnutá a drží tvar. Mrežovník bez lepku vyberieme z rúry a necháme ho vychladnúť. Až potom ho krájame a servírujeme.