Jablkový koláč

Jablkový linecký koláč

Autor receptu: katarinalucanova

Linecké cesto, jabĺčka, voňavá škorica a oriešky, tak to je výborná kombinácia chutí na skvelý jesenný koláčik.

16
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Linecké cesto: Všetky suroviny na cesto zmiesime. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odležať do chladu. Aspoň na hodinu, ale najlepšie z večera do rána.
  2. Plnka: Očistené jablká nakrájame na tenučké plátky, pridáme škoricový cukor, nasekané orechy a Zlatý klas. Dobre všetko spolu premiešame. Zlatý klas tam dávam na to, aby šťava, ktorú pustia jablká nepremočila cesto pri pečení.
  3. Odležané cesto rozdelíme na dve časti - jednu väčšiu a jednu menšiu. Väčšiu časť cesta vyvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme do suchej formy. Cesto rukami povtláčame do formy, kraj zarovnáme. Cesto popicháme vidličkou. Navrstvíme jablkovú plnku.
  4. Zo zbytku cesta urobíme mriežku na povrchu. Pečieme 30 minút na 170 °C.