Jablkový kysnutý koláč so zázvorom (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Išla som dnes zarobiť kysnuté cesto, že po týchto mäsochistických hodoch si dáme niečo sladké. Už-už som tam chcela naliať mlieko, ale keďže máme doma dosť jabĺčok a šťavnatých, nastrúhala som tam tie. Navrch, samozrejme jablká, len chcelo to niečo k nim. V chladničke zíval nudou naložený zázvor, prišlo mi to ako dobrá kombinácia.

8-10
porcií
30-35 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Jednoduché kysnuté cesto. Ani ho netreba nejako trápiť, stačí spracovať. Vážne to ide iba s tými jablkami.
  2. Plech vyložíme papierom, poolejujeme, cesto roztlačíme prstami, skoro, ako keď robíte pizzu, môj plech má 33x33, bolo to akurát.
  3. Kým robíme náplň, plech šupneme do rúry na 50° C, cestíčko si oddýchne a podrastie. Medzitým pokrájame jablká a zázvor.
  4. Ja som použila tento výrobok. V tomto stave je naozaj pikantný, ale v koláči sa takmer stratil, takže nebojte sa dať aj viac.
  5. Cesto som posypala detskou krupicou. Navrstvíme jablká. Pečieme cca 30-35 min. na 220 °C podľa vlastnej rúry.
  6. Medzitým si roztopíme maslo a pridáme škoricový cukor.
  7. Horúci koláč natrieme touto zmesou a zakryjeme alobalom.
  8. Verím, že už sa nemôžete dočkať, vonia to úžasne. Ale tých 10 minút snáď stojí za to :) Koláč je výborný, cesto vláčne a jemné, zázvor len sem-tam cítiť, nabudúce dám určite viac. Dobrú chuť :)