Jablkový kysnutý koláč so zázvorom (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Išla som dnes zarobiť kysnuté cesto, že po týchto mäsochistických hodoch si dáme niečo sladké. Už-už som tam chcela naliať mlieko, ale keďže máme doma dosť jabĺčok a šťavnatých, nastrúhala som tam tie. Navrch, samozrejme jablká, len chcelo to niečo k nim. V chladničke zíval nudou naložený zázvor, prišlo mi to ako dobrá kombinácia.
8-10 porcií |
30-35 minút na 220 °C |
Postup
- Jednoduché kysnuté cesto. Ani ho netreba nejako trápiť, stačí spracovať. Vážne to ide iba s tými jablkami.
- Plech vyložíme papierom, poolejujeme, cesto roztlačíme prstami, skoro, ako keď robíte pizzu, môj plech má 33x33, bolo to akurát.
- Kým robíme náplň, plech šupneme do rúry na 50° C, cestíčko si oddýchne a podrastie. Medzitým pokrájame jablká a zázvor.
- Ja som použila tento výrobok. V tomto stave je naozaj pikantný, ale v koláči sa takmer stratil, takže nebojte sa dať aj viac.
- Cesto som posypala detskou krupicou. Navrstvíme jablká. Pečieme cca 30-35 min. na 220 °C podľa vlastnej rúry.
- Medzitým si roztopíme maslo a pridáme škoricový cukor.
- Horúci koláč natrieme touto zmesou a zakryjeme alobalom.
- Verím, že už sa nemôžete dočkať, vonia to úžasne. Ale tých 10 minút snáď stojí za to :) Koláč je výborný, cesto vláčne a jemné, zázvor len sem-tam cítiť, nabudúce dám určite viac. Dobrú chuť :)