Jablkový koláč

Jablkový koláč so snehovou čiapočkou (videorecept)

Autor receptu: sons

Jabĺčka v našom koláči dodajú báječnú šťavnatosť a skvelo ich doplní zapečená snehová čiapočka s chrumkavými arašidmi.* Ak ste takýto fajnový koláč ešte nepiekli, určite sa nechajte zlákať!

24
porcií
60 minút
príprava
30 + 15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Jablká olúpeme, prekrojíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na asi 1 cm hrubé plátky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou.
  2. Tri vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Tri žĺtky a jedno celé vajce spojíme v mise so 120 g cukru, 300 g bieleho jogurtu a so 100 g arašidového masla. Všetko spolu vyšľaháme dopenista. Po častiach primiešame múku spojenú s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Jablká ukladáme na cesto na plechu. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.
  4. Na snehovú čiapočku dáme do misy 5 bielkov. Vyšľaháme ich dotuha a potom postupne zašľaháme krupicový a aj vanilkový cukor. Šľaháme asi 5 až 10 minút dovtedy, kým nezískame bielu, pevnú lesklú masu.
  5. Na predpečený koláč rozsypeme 3 lyžice nasekaných arašidov. Navrch opatrne rozotrieme vyšľahaný sneh a v rúre ďalej pečieme ešte asi 15 minút dozlatista. Hotový koláč vyberieme, posypeme zvyšnými nasekanými arašidmi a necháme vychladnúť.
  6. Šupky z jabĺčok určite nevyhadzujte, máme pre vás skvelý tip, ako si z nich urobiť koreniacu zmes na koláčiky a sladké jedlá. Recept nájdete TU.