Jablkový koláč s vlašskými orechmi

Autor receptu: redakcia

45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Z múky, masla, orechov, cukru a vanilkového cukru vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
  2. Polovicu cesta vyvaľkáme a položíme do vymastenej tortovej formy s priemerom 28 cm. Pečieme 10 minút v predhriatej rúre.
  3. Jablká olúpeme, rozštvrtíme a štvrtinu z nich pokrájame na plátky. Polovicu masla roztopíme, pridáme citrónovú kôru, rozštvrtené jablká, hrozienka a spolu dusíme 7 minút.
  4. Zvyšné maslo roztopíme, necháme ho krátko speniť, pridáme rum, vychladenú jablkovú masu a plátky jabĺk. Plnku dáme na predpečené cesto.
  5. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, pokrájame na 1,5 cm široké pásy, ktoré poukladáme krížom na plnku. Navrch dáme polovicu orechov a pečieme v rúre vyhriatej na 180 oC asi 25 minút. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.