Jablkový koláč s tvarohovým krémom a orechami

Autor receptu: aleana

Inšpirácia z internetu. Jeden z najlepších koláčov, aké som robila, mizol u nás rýchlosťou blesku :-)

25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny. Pridáme žĺtky a postupne prisypeme preosiatu múku s práškom do pečiva. Prilejeme toľko mlieka, aby nám vzniklo stredne husté cesto. Z bielkov vyšľaháme sneh a vmiešame do cesta.
  2. Jablká olúpeme a nakrájame na plátky (ja som nastrúhala), tie potom rozložíme na vyšší plech s rozmermi 34 x 26 cm vyložený papierom na pečenie a vysypaný orechmi. (Ja som ešte posypala jablká cukrom a škoricou.) Na jablká nalejeme cesto a rozotrieme. Vložíme do vyhriatej rúry a pri 180 °C pečieme asi 20 až 25 minút. (Riaďte sa svojou rúrou :-)
  3. Tvaroh, mascarpone a cukor vyšľaháme spolu do hladkého krému. Vychladnutý múčnik vyklopíme tak, aby boli jablká hore, potrieme ho krémom a posypeme orechmi. Ja som namiesto posypu pofŕkala koláč rozpustenou čokoládou, ale úplne najlepšie mi chutil bez všetkého, len so samotným tvarohovým krémom. Čiže konečná úprava je na vás :-) Necháme stuhnúť. Dobrú chuť!
  4. V pôvodnom recepte sa krém robil z 250 g tvarohu, 250 g masla a 1 smotany na šľahanie. Ja som mala mascarpone, ktoré bolo treba zužitkovať, tak som ho dala namiesto masla a smotany. Múka bola uvedená nie špaldová, ale obyčajná polohrubá. Cukru bolo 300 g, ale zdalo sa mi to veľa, tak som ubrala. Ostatné suroviny a postup je taký ako v origináli.