Jablkový koláč

Jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Jedným z posledných ovocí zo záhrady sú jablká. Zvyknem niečo upiecť zo sezónneho ovocia.

35 - 40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistené jablká nakrájame na kocky. Dáme ich do hrnca, pridáme cukor podľa chuti, škoricový cukor alebo mletú škoricu. Jablká trochu podusíme. Nedusíme ich dlho, aby v plnke zostali aj kúsky jabĺk. Potom vypneme plyn a do jabĺk pridáme 2 PL detskej krupice. Premiešame a necháme plnku vychladnúť.
  2. Kým plnka chladne, zarobíme si cesto. Do vhodnej misky preosejeme hladkú múku, práškový cukor, pol balíčka kypriaceho prášku, štipku soli, 2 vajíčka. Maslo nakrájame na kúsky, pridáme k múke. Vypracujeme cesto. Kyslú smotanu pridávame podľa potreby. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie, vložíme ho na 30 minút do chladničky. Medzitým si vymastíme a vysypeme múkou hlboký plech o veľkosti 24 x 36 cm. Vychladené cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Každú časť vyvaľkáme na veľkosť plechu. Do plechu vložíme prvý plát cesta. Na cesto rozložíme pripravenú vychladnutú plnku. Na plnku uložíme druhé vyvaľkané cesto. Kraje trochu pritlačíme. Vrch cesta popicháme vidličkou.
  3. Rúru vyhrejeme na 190 stupňov. Koláč pečieme 35 - 40 minút do ružova.
  4. Upečený koláč necháme vychladnúť, pokrájame ho, posypeme zvrchu práškovým cukrom.
  5. A už môžeme ísť ochutnať.