Jablkovo–tekvicový závin s karamelovým parfé

Autor receptu: redakcia

Recept je z knihy Šéfkuchár v Paláci od vydavateľstva Ikar.

6
porcií

Suroviny

Postup

  1. Do panvice dáme tri štvrtiny šálky cukru, dreň z vanilkového struku a 2 PL vody a cukor necháme skaramelizovať. Pridáme brandy, jablká, škoricu a varíme ich v karameli asi 8 – 10 minút, kým nezmäknú. Potom jablká scedíme a dáme vychladnúť na izbovú teplotu. Scedenú karamelovú šťavu nalejeme do kastrólika, pridáme postrúhanú tekvicu a povaríme ju 8 – 10 minút, scedíme a tiež necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Vychladnutú tekvicu zmiešame s jablkami a hrozienkami. Do scedenej karamelovej šťavy pridáme tekvicové pyré a na miernom plameni ho varíme, kým nezhustne, potom dáme vychladnúť.
  2. Plát filo cesta potrieme rozpusteným maslom a posypeme cukrom. Na to položíme druhý plát a postup opakujeme, dokiaľ nemáme na sebe všetky štyri pláty. Takto pripravené cesto necháme asi 10 minút odpočívať.
  3. Potom na cesto rozotrieme tekvicové pyré, na to rovnomerne rozdelíme jablká zmiešané s tekvicou a hrozienkami. Nakoniec posypeme posekanými orechmi a cesto zvinieme ako roládu. Povrch závinu potrieme maslom, posypeme cukrom a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme asi 40 – 50 minút do zlatohneda.
  4. Karamelové parfé: Citrónovú kôru povaríme asi 5 minút v sójovom mlieku a potom kastrólik stiahneme zo sporáka. Na panvici skaramelizujeme cukor, prilejeme sójové mlieko s citrónovou kôrou a mandľový likér a premiešame. Nakoniec vmiešame mascarpone a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom a citrónovou šťavou na hustý krém.
  5. Pridáme karamel a ako poslednú vmiešame šľahačku a pripravenú zmes s mascarpone. Pripravený krém nalejeme do formičiek s rozmermi 8 x 8 cm a dáme zmraziť. Jablkovo–tekvicový závin nakrájaný na plátky podávame teplý s karamelovým parfé, javorovým sirupom ochuteným vanilkou a citrónovou šťavou.