Jablkový koláč

Jablkovo-vanilkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Fajnový šťavnatý koláč dvoch chutí - jabĺk a vanilkového pudingu.* Recept je hrnčekovo – lyžicový. Hrnček má objem 2 dl.

Suroviny

Postup

  1. Najprv z mlieka, kryštálového a vanilkového cukru a pudingového prášku uvarím vanilkový puding a prikryjem ho.
  2. Následne na miernom ohni trochu podusím očistené nastrúhané jablká, ktoré som vymiešala s citrónovou šťavou a cukrami. Do vychladnutých primiešam mleté orechy. Dochutenie je na vás, ako máte radi (kyslejšie, sladšie, škorica, orechy,...).
  3. Cesto: Použila som hrnček s objemom 2 dl. Celé vajcia vyšľahám s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Postupne pridávam olej, mlieko a polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.
  4. Na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech vylejem 2/3 (dve tretiny) cesta. Plech som použila 20 x 30 x 5 cm. Môžete použiť trošku väčší alebo hlbší.
  5. Pečiem vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 15 minút, aby sa vytvorila kôrka.
  6. Predpečený korpus vyberiem z rúry. Natriem naň uvarený vanilkový puding a na puding hneď rozotriem vychladnutú jablkovú náplň, na ktorú opatrne natriem zvyšné cesto.
  7. Vrátim späť do nepretržite zapnutej rúry a pečiem ďalších 22-25 minút pri teplote 190 stupňov. Pečte podľa svojej rúry.
  8. Koláč krájam až po poriadnom vychladnutí. Posypem troškou práškového cukru. Dobrú chuť! Ponúkla som aj dobrých susedov.