Jablkový zákusok

Jablkovo-tvarohový obrátený koláč (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Je veľa spôsobov ako pripraviť obrátený koláč. Výborná svieža chuť, ktorej sa nedá odolať.

50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na plnku a krém. Jablková plnka: Jablká ošúpeme, nastrúhame, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor, škoricu, premiešame.
  2. Cesto: Žĺtky vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do penista. Postupne pridávame striedavo olej a teplú vodu. Múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame do žĺtkovej peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do cesta. Plech 25x35 cm vyložíme alobalom až na boky. Rozložíme nastrúhané jablká. Cesto rozdelíme na dve časti do jednej polovice vmiešame kakao. Lyžicou striedavo nanesieme tmavé a svetlé cesto, viď foto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút.
  3. Tvarohový krém: V mlieku, do ktorého pridáme cukor uvaríme Zlatý klas alebo vanilkový puding na hustý krém. Necháme vychladnúť za občasného miešania. Následne vmiešame tvaroh a kyslú smotanu.
  4. Vychladnutý korpus preklopíme pomocou druhého plechu, spodnou časťou nahor tak, aby bola jablková plnka navrchu. Na jablkovú plnku nanesieme tvarohový krém. Koláč dáme do chladničky stuhnúť.
  5. Pripravíme čokoládovú polevu, ktorou polejeme hotový koláč. Opäť necháme stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na rezy. Dobrú chuť.