Jablkový koláč
Jablkovo-tvarohový koláč (fotorecept)
Autor receptu: betinka60
Tento recept som si sama vymyslela, tak trochu na spôsob strúhaného tvarohového
koláča. Ale je naozaj výborný.
30 porcií |
90 minút príprava |
45 minút na 200/160 °C |
Postup
- Najprv si uvaríme puding zo Zlatého klasu a 500 ml mlieka s lyžičkou cukru. Necháme vychladnúť. Na povrch som dala fóliu, aby sa nevytvorila škrupina.
- Pripravíme si cesto, rozdelíme na polovicu, do jednej polovice vmiesime kakao a druhú polovicu, tú bielu, dáme do mrazničky na 15 minút.
- Kakaové cesto rozvaľkáme a dáme na vymastený a múkou vysýpaný plech.
- Pripravíme si tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme uvarený puding zo Zlatého klasu a nakoniec zo 4 bielkov ušľahaný sneh.
- Nastrúhané jablká osladíme podľa chuti. Ja som dala cukru iba trošku, asi tak 3 lyžice, lebo jablká boli dosť sladké. Jablká navrstvíme na tvarohovú plnku.
- Vyberieme svetlé cesto z mrazničky a nastrúhame ho na povrch koláča. Cesto som mala zamrznuté za ten čas a výborne sa strúhalo.
- Koláč dáme upiecť pri teplote 200 stupňov asi na pol hodiny, až je povrch trochu zapečený, potom teplotu znížime na 160 stupňov. Celkovo sa piekol 3/4 hodiny. Po upečení posypeme práškovým cukrom.