Jablkové koláče

Jablkovo-pudingové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jablká ochutené škoricou a vanilkový puding. Výborná kombinácia v kysnutom ceste ;-)

25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si uvaríme 1 vanilkový puding podľa zvyku alebo návodu a necháme ho celkom vychladnúť a stuhnúť..
  2. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, soľ a cukor. Potom pridáme jogurt, olej, bielky, citrónovú šťavu a napučaný kvások. Ten sme si spravili z 2 dl mlieka + 50 g droždie + 1 kl cukor. Zvyšných cca 2 dl mlieka pridávame postupne. Vypracujeme jemné, hladké, od polomäkkého mäkkšie cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto musí byt mäkkšie než "polomäkké", lebo je v tom polohrubá múka. Čiže, ak vám dokopy tie 4 dl mlieka nestačia, tak ešte pridajte, aby ste dostali požadovanú konzistenciu cesta :-) Vždy záleží aj od múky, že ako pije. Po vypracovaní cesto trochu pomúčime a len zopárkrát premiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť cca 1 h.
  3. Tesne predtym, ako nám už cesto vykyslo, si pripravíme jablkovú plnku. 3 väčšie jablká očistíme, z toho 2 jablká postrúhame na väčších slzách a to tretie pokrájame na malé kocky. Pridáme cukor podľ́a chuti, pár kvapiek citrónovej šťavy, škoricu - ja som dala 1 PL :-) a za 2 PL vanilkového pudingového prášku. To aby vám zadržal tú šťavu z jabĺk, ale keď chcete, tak môžte dať podľa zvyku aj strúhanku.
  4. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozťapkáme ho najprv rukami a následne ho vyvaľkáme do tvaru obdlžnika hrúbky 5 mm. Nakoniec ho pokrájame na väčšie kocky alebo skôr už na obdĺžniky :-) ako sa vám podarí. Príliž malé a úzke nerobte, aby sa dali dobre plniť a aj zatvoriť. Mne vyslo 18 ks..
  5. Každy kúsok trošku rozťapkáme a do jednej strany cesta urobíme zárezy. Na druhú stranu dáme plnku. Raz pozdlž jablkovú a vedľa nej pozdĺž puding. Prikryjeme pozakrajovanou stranou a okraje dobre popritláčame. Plnku vôbec neľutujte, treba si ju od oka rozdeliť, nemala by vám ostať nazvyš.
  6. Koláče poukladáme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou vody. Nenecháme podkysnút, ale ihned dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minút. Pravdaže si to treba sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
  7. Koláče sa krásne upiekli :-) Sú mäkkučké a voňajú fantasticky.
  8. Sú chuťovo vynikajúce, cesto je mäkkučké a ľahké. A takéto vydržia aj niekoľko dní :-) Prajem dobrú chuť́..
  9. :-)