Jablkový koláč
Jablkovo-orechové pité v okrúhlej forme (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Vyskúšala som upiecť pité v okrúhlej forme. Priemer formy je 22 cm.
12 porcií |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Múku, soľ, práškový cukor, maslo, prášok do pečiva a vajcia vymiesime na cesto, ktoré necháme 1/2 hodiny v chladničke odpočívať.
- Potom cesto vyberieme a dáme na pomúčenú dosku.
- Rozdelíme ho na 2 polovice.
- Prvú polovicu cesta si podľa veľkosti formy vyvaľkáme na plát o priemere 22 cm.
- Plát dáme na valček.
- Vyvaľkané cesto prenesieme do formy vopred vymazanej tukom a vysypanej múkou.
- Plnka: Jablká očistíme, postrúhame, vytlačíme z nich šťavu a dáme do hrnca, v ktorom ich krátko na mierom ohni podusíme. Necháme ich vychladnúť.
- Keď sú jablká vychladené, tak k nim pridáme orechy, vanilkový a škoricový cukor.
- Všetko poriadne vymiešame na plnku.
- Teraz plnku rozotrieme na spodnú časť cesta vo forme.
- Druhú časť cesta rovnako vyvaľkáme a prenesieme na plnku. Kraje trochu pritlačíme a cesto po vrchu popicháme vidličkou.
- Upečieme na 180 stupňov v predhriatej rúre 35 minút. Potom necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom.
- Pokrájame na rezy ako tortu.
- V reze.
- Ešte mi zvýšili orechy, tak som z nich upiekla takéto rožteky:-)
- Dobrú chuť.