Jablkový koláč

Jablkovo-orechové pité v okrúhlej forme (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Vyskúšala som upiecť pité v okrúhlej forme. Priemer formy je 22 cm.

12
porcií
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, soľ, práškový cukor, maslo, prášok do pečiva a vajcia vymiesime na cesto, ktoré necháme 1/2 hodiny v chladničke odpočívať.
  2. Potom cesto vyberieme a dáme na pomúčenú dosku.
  3. Rozdelíme ho na 2 polovice.
  4. Prvú polovicu cesta si podľa veľkosti formy vyvaľkáme na plát o priemere 22 cm.
  5. Plát dáme na valček.
  6. Vyvaľkané cesto prenesieme do formy vopred vymazanej tukom a vysypanej múkou.
  7. Plnka: Jablká očistíme, postrúhame, vytlačíme z nich šťavu a dáme do hrnca, v ktorom ich krátko na mierom ohni podusíme. Necháme ich vychladnúť.
  8. Keď sú jablká vychladené, tak k nim pridáme orechy, vanilkový a škoricový cukor.
  9. Všetko poriadne vymiešame na plnku.
  10. Teraz plnku rozotrieme na spodnú časť cesta vo forme.
  11. Druhú časť cesta rovnako vyvaľkáme a prenesieme na plnku. Kraje trochu pritlačíme a cesto po vrchu popicháme vidličkou.
  12. Upečieme na 180 stupňov v predhriatej rúre 35 minút. Potom necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom.
  13. Pokrájame na rezy ako tortu.
  14. V reze.
  15. Ešte mi zvýšili orechy, tak som z nich upiekla takéto rožteky:-)
  16. Dobrú chuť.