Jablkovo-mrkvový vegan koláč (fotorecept)

Autor receptu: zuzananoskova

Tento koláč "vznikol" náhodne ;-) Mala som chuť na sladké, na mrkvu i jablká, čokoládu aj orechy, a tak som kombinovala suroviny, ktoré som mala doma :-) Už som ho piekla niekoľkokrát, každému, kto doteraz ochutnal, veeeľmi chutil.

12
porcií
15-20 minút
príprava
60-90 minút
na 175 °C

Postup

  1. Do jednej misy som nastrúhala mrkvu, jablká.
  2. V druhej mise som chvíľu vyšľahala cukor s olejom, pridala mlieko, zašľahala a postupne pridávala a zašľahávala múku s kypriacim práškom, smotanu. Pridala som mrkvu s jablkami a premiešala.
  3. Do tortovej formy som dala na dno papier na pečenie, boky som potrela kokosovým olejom a vysypala strúhaným kokosom (nemusí byť).
  4. Zmes som vyliala do formy a dala piecť do vyhriatej rúry na 175°C. Koláč sa piekol viac ako hodinu. Čas si vždy odsledujem, nie je rovnaký ;-)
  5. Po vybratí koláča z rúry, som ho nechala chvíľu - asi 15 minút vychladnúť a potom naň natrela slivkový džem.
  6. Čokoládu som si rozpustila nad vodným kúpeľom v nádobe na čokoládu aj s kokosovým olejom a poliala koláč.
  7. Nechala som úplne vychladnúť, dozdobila polovicami vlašských orechov a na noc dala koláč do chladničky.
  8. Zvyknem robiť už tak, že keď čokoláda jemne stuhne, naznačím rezy a dám do chladničky. Ráno krásne nakrájam. Dobrú chuť :-)
  9. Tento koláč (v malej tortovej forme) bol pečený špeciálne na Vegánske trhy v BA v Medickej záhrade 28. 09. 2013 na Fresh Barter. Mal úspech :-) Fotila Henrieta Peškovičová, pod jej záštitou sa Fresh Barter konal.