Jablkový koláč
Jablkovo-makový tvarožník
Autor receptu: katarinalucanova
Skvelý nedeľný koláčik. Krehké maslové cesto, jabĺčka, tvaroh a mak.
30 porcií |
40 minút príprava |
40 minút na 160 °C |
Postup
- Cesto: Všetky suroviny spolu zmiesime na hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočinúť.
Potom cesto rozdelíme na dve polovice. Polovicu cesta vyvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme na plech vymastený tukom a vysypaný múkou.
- Jablká očistíme, nastrúhame a vytlačíme z nich šťavu. Rovnomerne navrstvíme na cesto na plechu.
- Všetky suroviny na tvarohovo-makovú plnku dobre vymiešame. Plnku nalejeme na jablká. Plnka je redšia, ale pri pečení krásne stuhne.
- Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na papieri na pečenie a preložíme veľmi opatrne na plnku. Cesto popicháme vidličkou a pečieme pomaly na 160 stupňoch asi 40 minút.
- Koláčik necháme úplne vychladnúť. Pokrájame na rezy.