Jablkový zákusok

Jablkovo-makové krémové rezy

Autor receptu: helena10

Výborný jablkový zákusok ku káve. Jemný piškótový hrnčekový korpus s makom dopĺňa varená jablková plnka a vanilkovo-tvarohový krém.

25 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Vajcia oddelím na žĺtky a bielky. Bielky vymixujem do jemnej peny a pomaly po lyžiciach pridám cukor. Po vyšľahaní pridávam po jednom žĺtku a šľahám ďalej chvíľu. Vlejem vlažnú vodu a olej, lopatkou premiešam. Nasleduje po častiach mletý mak a preosiata múka s práškom do pečiva. Jemne premiešam.
  2. Hotové cesto vylejem na vyšší plech s rozmermi 20x35x6 cm a pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 25 minút. Skontrolujem špajľou a upečený nechávam vychladnúť.
  3. Jablková plnka: Ošúpané jablká nakrájam nadrobno (môžete nastrúhať). V kastróle zalejem 300 ml šťavy z jablkového kompótu, vsypem citrónový trstinový cukor a kryštálový cukor. Za občasného miešania dusím do požadovanej konzistencie. Potom vlejem vanilkové pudingy vymiešané vo vode a za stáleho miešania uvarím jablkovú plnku.
  4. Ešte horúcu jablkovú plnku rozotriem na vychladnutý makový korpus, ktorý som trochu navlhčila šťavou z kompótu. Nechám vychladnúť.
  5. Vanilkovo-tvarohový krém: Z mlieka, pudingu a cukrov uvarím vanilkový puding. Do horúceho vmiešam maslo a po rozpustení masla hneď plnotučný tvaroh. Krém riadne prešľahám a natriem navrch jablkovej plnky. Na polotuhom kréme si spravím vzor. Nechávam stuhnúť - celú noc v chladničke.
  6. Potom naporciujem a dozdobím srdiečkami z čokolády.