Jablkovo-kamilkové želé (fotorecept)

Autor receptu: eldina

mala som pár jabĺk, čo boli kvalitou vhodné jedine na koláč, či jablkovú výživu../nech mi nik nehovorí, že bio jablká môžu byť krásne, veľké, bez x "kazov"...u mňa sa opakuje každý rok to isté- čím skôr povykrajovať a zjesť/....nakoľko som mala iné koláče a s výživou sa mi nechcelo hrať, vzniklo jablkové želé

60 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Potrebujeme: /jabĺk toľko, aby boli v hrnci zaliate vodou a ostalo vám 1 L šťavy, po uvarení...neviem povedať koľko jabĺk som mala, lebo som z nich dosť vyrezávala../..:) Aj preto som použila jablká, že obsahujú pektín..
  2. jablká očistiť od semienok a neošúpané dať variť, ked zmäknú-cez utierku scediť...
  3. 10 PL kamilky zaliať vriacou vodou-2 dcl a nechať pol hodinu lúhovať
  4. Gelfix pripraviť podľa návodu
  5. scedené kamilky pridať do hrnca so scedenou jablkovou šťavou, dať variť, pridať Gelfix, cukor a kyselinu citronovú
  6. medzitým dať umyté fľaše a vrchnáky na plech, vystlaný papierom na pečenie a v trúbe sterilizovať na 150 °C.....po zovrení šťavy povariť ešte 1 minútu/ako píše na Gelfixe/ a nalievať do horúcich fliaš...nechať vychladnúť v suchom dunste..
  7. robila som z dvojitej dávky... čas prípravy dám 1 hod, závisí od toho, aké máte jablká, moje boli rýchlo uvarené
  8. želé požívam namiesto lekváru, ked potrebujem natrieť povrch nejakého zákusku, ale fantázii sa medze nekladú...)