Jablkovo-čučoriedkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Piekla som podla tohoto receptu. http://www.taste.com.au/recipes/37384/blueberry+crumble+cake Do plnky som k cucoriedkam pridala dusene jablka. Kolac som piekla k sviatkom. Dala som ho uz do mraznicky a zabudla som ho odfotit v reze. Ospravedlnujem sa za to.

8-10
porcií
30 minút
príprava
75 +10 dusenie jablk minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv som si pripravila jablkovu plnku. Hnedy cukor som poprazila na masle.
  2. Na oprazeny cukor som dala na mensie kusky pokrajane jablka. Jablka som zaliala vodou a pridala som dva platky citrona.
  3. Jablka som podusila do makka. Potom som k nim pridala mrazene cucoriedky a vsetko som premiesala.
  4. Ked som mala plnku hotovu pripravila som si cesto. Najprv som vymiesala do penista maslo s cukrom s citronovou korou a stavou. Potom som za staleho miesania postupne pridala vajicka.
  5. Do vyslahaneho masla som pridala jogurt
  6. a hladku muku, ktoru som predtym rozmiesala s praskom do peciva. Mixerom som vsetko pomaly spolu zmiesala. Moj jogurt nebol velmi riedky. Cesto sa mi zdalo dost huste, tak som musela pridat este 1/4 salky mlieka.
  7. Na pecenie som pouzila okruhlu formu priemeru 22cm. Najlepsie je pouzit tortovu formu s vyberacim dnom. Na dno formy som dala papier na pecenie. Na papier som rozotrela polovicku cesta.
  8. Na cesto som dala polovicu plnky.
  9. Posypku som si pripravila z muky, cukru, mandlovych lupienkov, masla a skorice. Je lepsie, ked je maslo tvrdsie. Vtedy sa s nim lepsie robi.
  10. Prstami som to vsetko spracovala. Jablkovu plnku som potom posypala plovicou posypky.
  11. Na posypku som potom dala druhu plovicu cesta, na cesto plnku a vrch kolaca som posypala zvysnou posypkou.
  12. Kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 75 minut. Ak by sa posypka zacala pripalovat treba kolac prikryt alobalom. Ci je kolac prepeceny mozeme skontrolovat pichnutim spajdle do prostriedku kolaca. Ak sa cesto na spajdlu nelepi, kolac je upeceny. Upeceny kolac treba nechat vychladnut vo forme aspon 20-25minut.
  13. Vychladnuty kolac vyberieme a mozeme ozdobit. Ja som sa rozhodla na tohtorocne sviatky upiect aj nieco trochu ine od mojich tradicnych. Mozno sa vam kolac zapaci a aj vy ho budete chciet vyskusat.