Jablkovo-černicový džem (fotorecept)

Autor receptu: marijanka712

Recept na tento skvelý džem som dostala od svojej Fb priateľky Janky z Hradca Králove vyskúšala som ho a mne velmi chutí . Môže isť do buchiet, do palaciniek koláčov štrudlí, mne to chutí na chlebík je skutočne vynikajúci. Samozrejme upravila som si ho podla seba.

Postup

  1. najprv si oberiem černice a prepasírujeme. V pôvodnom recepte treba černice rozmixovať mne tam vadia tie jadierka preto som ho prepasírovala.
  2. Z padaných a skorých jablk som povykrajovala a očistila a pripravila na struhanie v mixery. Už potom sa čistili všetky padanky.
  3. Moja pravá ruka môj manžel všetko postrúhal ja som z toho odobrala 500g a dala do hrnca s trochou vody podusiť od bodu varu cca 5 min za stáleho miešania
  4. Ostatné jablčka som naložila do fliaš zavrela dala vysterilizovať zídu sa v zime na jablčník
  5. Nepoškodené šupky som dala sušiť na čaj podľa Izkinho vzoru
  6. Do podusených jablk som pridala černice prepasírované a nechala prejsť varom cca 5 min.
  7. pridám gelfix rozrobený s kryšt. cukrom a ešte 5 minut povarim plním do pohárov zavriem prevrátim hore dnom na 5 min a je hotovo.Janka dávala želirovaci cukor, ale ja som na chate nemala tak som ho urobila z gelfixom myslím si že je to jedno.
  8. Na záver som upiekla citronovo-černicový zákusok tu na mojich receptoch ho mám podchytený len z malou úpravou na cesto som natrela černicový lekvár a do tvarohovej plnky som povtláčla černice bol fantastický
  9. No a Micka nám od unavy zaspala k košíku