Jablkovo-černicová torta pod snehom (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Nadišla nedeľa, keď sa patrí urobiť čosi sladké ku kávičke. A tu je recept.

8-10
porcií
25 minút
príprava
30/15 minút
na 180/150 °C

Postup

  1. Očistené jablká nakrájame na väčšie kocky, zasypeme kryštálovým cukrom, zalejeme trochou vody a na miernom ohni dusíme asi 8 minút, aby sa nerozvarili. Občas premiešame a podľa nutnosti dolejeme vodu. Po odstavení k jablkám pridáme žĺtky, vymiešané so zlatým klasom, vrátime späť na oheň a za stáleho miešania ešte asi 3 min.povaríme. Ochutíme vanilkovým a škoricovým cukrom.
  2. Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, vyložíme ním dno tortovej formy a rozložíme jablkovú plnku. Na ňu nasypeme černice ak máme čerstvé, alebo mrazené len ich treba rozmraziť,nechať predtým otiecť na sitku, aby plnka nezredla. Pečieme v predhraitej rúre cca 30 minút pri 180 st.C.
  3. Medzitým si z bielkov a z cukru ušľaháme tuhý sneh. Natrieme ho na predpečenú tortu, posypeme mandľovými lupienkami a pri teplote 150 st.C dopekáme asi 15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí zlatistá kôrka.
  4. A takto vyzerá v reze.
  5. Ozdobíme černicami a podávame. Dobrú chuť!