Jablkové koláče

Jablkové ružičky z lístkového cesta

Autor receptu: redakcia

Lahodné chuťou a krásne na pohľad. Upečte si efektné jablkové koláčiky v tvare ružičiek.

6
porcií
30 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Jablká umyjeme, osušíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na veľmi tenké plátky. Preložíme ich do hrnca, polejeme citrónovou šťavou, aby nezhnedli, a zalejeme vodou. Dve minúty povaríme.
  2. Lístkové cesto rozložíme a nožom rozdelíme na 6 rovnako širokých pruhov. Každý pruh po celej dĺžke natrieme marhuľovým džemom asi centimeter od kraja.
  3. Na vrstvu džemu nalepíme mesiačiky zmäknutých plátkov jabĺk tak, aby okraje so šupkou vyčnievali nad cesto a dolný okraj pásu cesta ostal voľný. Posypeme cukrom zmiešaným so škoricou.
  4. Okraj voľného cesto zahneme, aby zakrylo časť jabĺk. Takto pripravený pruh opatrne zrolujeme do tvaru ružičky a vložíme do formy na mafiny vymastenej maslom.
  5. Každú ružičku zľahka potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30-40 minút. Ešte teplé vyberieme z formy. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.