Jablkové koláče
Jablkové ružičky z lístkového cesta
Autor receptu: redakcia
Lahodné chuťou a krásne na pohľad. Upečte si efektné jablkové koláčiky v tvare ružičiek.
6 porcií |
30 minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup
- Jablká umyjeme, osušíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na veľmi tenké plátky. Preložíme ich do hrnca, polejeme
citrónovou šťavou, aby nezhnedli, a zalejeme vodou. Dve minúty povaríme.
- Lístkové cesto rozložíme a nožom
rozdelíme na 6 rovnako širokých pruhov.
Každý pruh po celej dĺžke natrieme marhuľovým džemom asi centimeter od kraja.
- Na vrstvu džemu nalepíme mesiačiky
zmäknutých plátkov jabĺk tak, aby okraje
so šupkou vyčnievali nad cesto a dolný okraj pásu cesta ostal voľný.
Posypeme cukrom zmiešaným so škoricou.
- Okraj voľného cesto zahneme, aby zakrylo časť jabĺk. Takto pripravený pruh
opatrne zrolujeme do tvaru ružičky a vložíme do formy na mafiny vymastenej
maslom.
- Každú ružičku zľahka potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej
na 180 °C asi 30-40 minút. Ešte teplé vyberieme z formy.
Pred podávaním posypeme práškovým
cukrom.