Jablkové rezy

Autor receptu: zela

Tento recept mám od veľmi dobrej priateľky mojej mamy. Žiaľ ani jedna z nich už nežije, ale vždy keď pečiem tieto rezy spomínam na nich s láskou a spomínam na šťastné detstvo. Človek, keď je dieťaťom si neuvedomuje, že detstvo je skutočne najkrajším obdobím života. Všetko sa dá opäť prežívať -láska, radosť, žiaľ -ale detstvo nie. Tento múčnik robievam na rôzne sviatky - Veľká noc, Vianoce, lebo keď niečo oslavujeme a zíde sa celá rodina. Škoda, že som sa maminej priateľky neopýtala odkiaľ má ona tento recept, ale dieťa si neuvedomuje, že je aj takáto informácia zaujímavá a potrebná. A teraz popis - ako urobiť jablkové rezy.

20
porcií
25 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Maslo, hladkú múku, studenú vodu, 1 žĺtko, rum, vanilkový cukor, prášok do pečiva vymiesiť a vytvoriť 2 časti cesta.
  2. Plnka - cukor a žĺtka vymiešať, pridať - kakao, rum, vanilkový cukor - vymiešať, pridať 4 veľké,j emne ostrúhané jablká /ak nemám veľké jablká,dám ich viac, podľa veľkosti/, pridať mleté orechy-premiešať a pridať sneh z bielkov. Dobre vymiešať.
  3. Rozvaľkať 1.časť cesta, preniesť na plech vymastený a vymúčený, na cesto rozotrieť plnku. 2.časť cesta rozvaľkať a zakryť plnku. Piecť v mierne vyhriatej rúre. Po upečení koláč sa môže pocukrovať, alebo niekedy urobím čokoládovú polevu a vylejem na vrch koláča.