Jablkové košíčky

Jablkové košíčky (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

A opäť jablkový dezert. Musím pomíňať jablká, lebo sa dosť rýchlo kazia, tak tentoraz som na víkend pripravila jablkové mini koláčiky vo forme košíčkov, doplnených sladkou snehovou čiapočkou.

7-8
porcií
15 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na košíčky umiešame všetky suroviny do kompaktnej hmoty, zabalíme do potravinovej fólie alebo do mikroténového vrecka a dáme na hodinku do chladničky. Potom necháme povoliť, rozdelíme do jednotlivých formičiek, popicháme vidličkou. Naplnené formičky dáme kvôli lepšej manipulácii do plechu a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme 12 minút.
  2. Vyberieme a necháme vychladnúť. Vyklopíme z formičiek. Jablká očistíme, odstránime jadrovníky a pokrájame na malé kocky. Dáme do hrnca, podlejeme kvapkou vody, ochutíme voňavým korením a udusíme do mäkka. Necháme vychladnúť.
  3. Bielok vyšľaháme do peny, zašľaháme postupne cukor a nakoniec škrob. Mala by vzniknúť tuhšia hmota, ktorá drží tvar.
  4. Do upečených košíčkov dáme po pol lyžičke džemu (nemusí byť, ale dodá šťavnatosť), rozdelíme vychladnuté udusené jablká.
  5. Navrch nastriekame ozdobnou špičkou snehovú pusinku. Zapekáme v slabo zohriatej rúre - horný ohrev (cca 130 - 140 °C) pokiaľ špičky nezačnú chytať farbu. Ozdobíme podľa chuti a fantázie - ja som využila nepodarené škrupinky z makróniek.