Jablkové koláče

Jablkové koláče s cukrovým povrchom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jablkové koláče sú veľmi obľúbené a myslím, že receptov na ne nikdy nie je dosť, keďže jablká sú najčastejším a najobľúbenejším ovocím do koláčov.* Tieto koláče sú výborné, cesto ľahučké s bohatou plnkou a chrumkavým povrchom?

25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme smotanu (ja mám 12%-nú), olej a v 1 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne počas vypracúvania cesta. Máme dostať polomäkké cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky? Napokon necháme cesto cca 1,5 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť.
  2. Zatiaľ si očistíme jablká. Budeme potrebovať už čistú, očistenú váhu 800 g. Polovicu jabĺk postrúhame nahrubo a polovicu zasa na drobno pokrájame. Pripravené jablká dáme zatiaľ bokom. Na posyp koláčov si pripravíme trstinový cukor, lebo ten dá krásnu chrumkavú kôrku po upečení?
  3. Nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na 14 rovnakých kúskov. Každý kúsok cesta ešte raz vymiesime do bochníčka a napokon necháme bochníčky zakryté ešte 15 minút podkysnúť?
  4. Až teraz, tesne pred plnením, si zamiešame našu plnku. Do jabĺk pridáme pudingový prášok, škoricu, vanilkový cukor a práškový cukor. Celé dobre premiešame. Čo sa týka škorice a cukru si môže dať každý podľa chuti. Ja som dala 2 PL škorice a 2 dl práškového cukru.
  5. Podkysnuté bochníčky vyvaľkáme na veľkosť malého tanierika a dáme bohato plnku. Následne uzavrieme tak, ako je na fotografiách a otočíme uzavretou stranou nadol. Tú zlepenú, uzavretú stranu treba akoby podhnúť.
  6. Koláče uložíme na plech s papierom, vrch natrieme rozšľahaným vajcom a posypeme hnedým cukrom. Následne nožnicami do každého koláča 2x zastrihneme a dáme ihneď piecť do vopred rozohriatej rúry na 180 °C cca 25 minút. Pre istotu si to ale treba sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak?
  7. A tu sú už krásne upečené koláče?? Sú voňavé, ľahučké a vrch majú krásne chrumkavý od cukru?
  8. Koláče sú výborné, cesto ľahučké s bohatou šťavnatou plnkou?? Prajem dobrú chuť!
  9. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube