Jablková štrúdľa

Autor receptu: janette4

Tento recept mám od mojej mamy a tá od svojej mamy.Robím ho rada a často,lebo nevyžaduje veľa času.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo všetkých surovín si zamiesime cesto,vytvarujeme do 2bochníkov,odložíme a prikryjeme na 15min.teplým hrncom.Zatiaľ si môžme nachystať plnku.Odležané bochníky rozvaľkáme,naplníme(napr.jablká+vanil.cukor+škoric.cukor+strúhanka+škorica,príp.mak, orechy,višne a pod.).Nám chutí najviac jablková,vtedy dávam aj strúhanku,aby zachytila šťavu z jabĺčok a všetka mi nevytiekla.Okraje potrieme žĺtkom a zahneme.
  2. Zrolujeme a dáme na vymastený plech.Keď sa nám štrúdľa niekde roztrhne,"zalepíme" ho kúskom cesta,ja si vždy pre istotu kúsok odložím.
  3. Potrieme vajíčkom a vidličkou popicháme,aby mala kam unikať para z dusiacich sa jabĺk.
  4. Pečieme na 180st.asi 1hod.,kým povrch nie je zlatohnedý.
  5. Nech sa páči fajnový,šťavnatý koláčik: