Jablková omáčka
Autor receptu: garanco
Dnes som mala na starosti malú chorú stravníčku, ktorá má rada "obyčajnú" polievku, t.j. vývar s rezancami. Jabĺk je tiež dosť, tak som to pospájala. Aj prestieranie a obrus som prispôsobila dva a polročnej samostatnej slečne.
4 porcie |
15 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Jablká olúpeme, pokrájame a vložíme do 1-2 dl vody ochutenej citrónovou šťavou. Varíme, až sa rozvaria.
V druhej nádobe urobíme svetlú zápražku, v nej krátko opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu (vnučka miešala, ja som tŕpla, aby sa nepopálila)
- Zalejeme studenou vodou - asi 0,5 litra, dobre miešame a povaríme 3-4 minúty. Potom pridáme k základu rozvarené jablká, posolíme, ochutíme škoricou, prípadne cukrom a rozmixujeme (pozor na horúcu masu!).
- Podávame s knedľou, hovädzím vareným a hlavne dobrým jedákom.
Túto omáčku som robila poprvýkrát, mala jemnú chuť a chutila aj dospelým.
(Na stôl som dala aj neestetický gumový obrus, lebo malá je sama a skoro vždy doplní stôl nejakou kvapkou z jedla)