Jablko varené vo víne a glazovaná mrkva v mede s citrónovou a vínovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: michalides

Každý uvažuje o mrkve len ako o zelenine ale zároveň je predsa prirodzene sladká...tak ma napadlo ju použiť vyslovene na sladko. K mrkve sa samozrejme najlepšie hodí jablko a ako prirodzené mi prišlo že k nemu bude sedieť víno a k mrkve citrón. Tak vznikol tento dezert. Jeho sladkosť si v podstate priamo určujete na tanieri tým, koľko omáčky si naberiete, takže v tomto ohľade si každý príde na svoje.

Postup

  1. Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovník a na vrchu a spodku zrežeme. Poukladáme ich do hrnca, vložíme k nim škoricu, jeden vanilkový cukor, zalejeme vínom, amarettom a dolejeme trochou vody (tak aby jemne plávali). Privedieme k varu a varíme asi 5-10 min. Počas varenia obraciame. Keď sú uvarené necháme ich v náleve na teplom mieste. Zároveň si v panvičke rozpustíme trošku masla, prihodíme pozdĺžne prekrojenú mrkvu a lyžičku medu, podlejeme troškou vody (poldeci bude úplne stačiť) a necháme bublať do stavu kedy mrkva zmäkne, tekutina sa zredukuje a začne obaľovať mrkvu (ostane krásne lesklá).
  2. Do jednej panvičky nalejeme za naberačku nálevu v ktorom sa varili jablká. Do druhej nasypeme druhý vanilkový cukor a pridáme nestrúhanú kôru a šťavu z jedného citrónu. Obe tekutiny privedieme k varu a redukujeme až do sirupovej konzistencie, následne odstavíme a vmiešame kúsok masla...takto dostaneme dve extra silné omáčky.
  3. Servírovanie nechám na vás. Citrónová omáčka výborne ladí s mrkvou a jablko zasa s vínovou omáčkou