Zavárané jablká

Jablká zavarené s kávou (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Keď som pred rokmi našla tento recept v akomsi starom časopise, ihneď ma zaujal. Pre mňa dovtedy neznáma kombinácia surovín bola výzvou.* Tým, že sa použije želírovací cukor, nie je to riedke ako kompót a je využiteľné na iné pokrmy. Pre mňa to má ešte jednu výhodu: spotrebujem opadané jablká na iný spôsob ako len sušenie alebo nakladanie vo vlastnej šťave.

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Na malé kocky nakrájané jablká dáme do väčšieho hrnca.
  2. Zalejeme vodou, pridáme instantnú kávu, mletú škoricu, zomleté klinčeky a varíme od začiatku varu na slabom plameni 5 minút.
  3. Potom po povrchu rozsypeme želírovací cukor, premiešame a varíme ďalších 5 minút. Viac nevaríme, kocky jabĺk musia ostať celé, nesmú sa rozsypávať.
  4. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu, pokiaľ chceme mať jablká kyslejšie. Závisí to aj od odrody jabĺk a vlastnej chuti.
  5. Ihneď dávame do malých fľaštičiek, uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme stáť až do úplného vychladnutia, najlepšie do druhého dňa.
  6. Používame na pudingy, so zmrzlinou alebo len tak na zjedenie. Fantázii sa medze nekladú.
  7. Poznámka: Používam želírovací cukor 3:1, ale možno použiť akýkoľvek. Ak potrebujeme viac cukru, tak si ho pridáme podľa jabĺk.