Vyprážané jablká

Jablká v župane bez lepku

Autor receptu: novalim

Jabĺčka sa nám nikdy nezunujú v akejkoľvek podobe.* Či už v koláči, žemľovke alebo ako sušené na desiatu. Ale ak sa vám nechce vypekať, náš dnešný recept na tento teplý dezert vás určite poteší. Jabĺčka v „župane“ pozná hádam každý. My sme si cestíčko na ne pripravili s našou bezlepkovou múkou Promix UNI a zjemnili sme ho nadýchaným vyšľahaným snehom z bielkov. Hotové sú raz-dva a preliate javorovým sirupom chutia úžasne.

4-6
porcie
20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Jablká umyjeme, ošúpeme a zbavíme jadrovníka tak, aby ostali jablká vcelku. Nakrájame ich na 0,5 cm hrubé plátky. Zľahka obalíme v škorici (môže byť aj škoricový cukor).
  2. Pripravíme si cestíčko. Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh. V inej miske vyšľaháme spolu žĺtky s mliekom a postupne pridávame múku. Nakoniec do zmesi gumenou varechou primiešame sneh.
  3. Na vhodnej panvici rozpálime olej. Keď je pripravený, stlmíme trochu teplotu, aby jabĺčka neprihárali. Jablká namáčame do cestíčka a smažíme ich na oleji z oboch strán do zlatohneda. Hotové ukladáme na papierové obrúsky, aby sa zbavili prebytočného oleja. Podávame preliate javorovým sirupom alebo posypané práškovým cukrom.