Vyprážané jablká
Jablká v župane bez lepku
Autor receptu: novalim
Jabĺčka sa nám nikdy nezunujú v akejkoľvek podobe.* Či už v koláči, žemľovke alebo ako sušené na desiatu. Ale ak sa vám nechce
vypekať, náš dnešný recept na tento teplý dezert vás určite poteší. Jabĺčka v „župane“ pozná hádam každý. My sme si cestíčko
na ne pripravili s našou bezlepkovou múkou Promix UNI a zjemnili sme ho nadýchaným vyšľahaným snehom z bielkov. Hotové
sú raz-dva a preliate javorovým sirupom chutia úžasne.
4-6 porcie |
20 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Jablká umyjeme, ošúpeme a zbavíme jadrovníka tak, aby ostali jablká vcelku. Nakrájame ich na 0,5 cm hrubé plátky. Zľahka obalíme v škorici (môže byť aj škoricový cukor).
- Pripravíme si cestíčko. Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh. V inej miske vyšľaháme spolu žĺtky s mliekom a postupne pridávame múku. Nakoniec do zmesi gumenou varechou primiešame sneh.
- Na vhodnej panvici rozpálime olej. Keď je pripravený, stlmíme trochu teplotu, aby jabĺčka neprihárali. Jablká namáčame do cestíčka a smažíme ich na oleji z oboch strán do zlatohneda. Hotové ukladáme na papierové obrúsky, aby sa zbavili prebytočného oleja. Podávame preliate javorovým sirupom alebo posypané práškovým cukrom.