Jablčník Valentín

Autor receptu: malapiskota

Dlho sľubujem priateľovi, že bude jablčník a dnes je ideálny deň. Najlepší darček je hand-made, jablká sú ešte v pivnici a stále chrumkavé, všetky suroviny boli doma, netreba nikam chodiť.

15 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Postrúhame nahrubo olúpané jablká, môžeme a nemusíme posypať cukrom, naše boli veľmi sladké, tak som nedala. Ja jabĺčka do koláča nedusím, škoda vitamínov. Jabĺčka čakajú, ideme na cesto.
  2. Pomiešame sypké suroviny, pridáme ostatné, dobre spracujeme, môžeme nechať chladnúť na balkóne alebo v chladničke, s cestom sa bude lepšie pracovať.
  3. Vyvaľkáme polovicu cesta. Podľa formy na pečenie vykrojíme koliesko, šupneme do formy. Pridáme jabĺčka a fajnšmekri posypú nahrubo sekanými orechami. Prikryjeme druhou polovicou cesta. Popicháme nožíkom, potrieme mliekom a môžeme ozdobiť zvyškami cesta. Ja mám náhodou aj vykrajovačku jabĺčko, dnes sa mi hodila. A pretože je Valentín, pridáme pár srdiečok. Pečieme dozlata na 180 C, asi 20 minút. Čakáme, kým príde domov labužník, aby sme mohli polovicu zjesť...