Jablčník Valentín
Autor receptu: malapiskota
Dlho sľubujem priateľovi, že bude jablčník a dnes je ideálny deň. Najlepší darček je hand-made,
jablká sú ešte v pivnici a stále chrumkavé, všetky suroviny boli doma, netreba nikam chodiť.
15 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Postrúhame nahrubo olúpané jablká, môžeme a nemusíme posypať cukrom, naše boli veľmi sladké, tak som nedala. Ja jabĺčka do koláča nedusím, škoda vitamínov. Jabĺčka čakajú, ideme na cesto.
- Pomiešame sypké suroviny, pridáme ostatné, dobre spracujeme, môžeme nechať chladnúť na balkóne alebo v chladničke, s cestom sa bude lepšie pracovať.
- Vyvaľkáme polovicu cesta. Podľa formy na pečenie vykrojíme koliesko, šupneme do formy. Pridáme jabĺčka a fajnšmekri posypú nahrubo sekanými orechami. Prikryjeme druhou polovicou cesta. Popicháme nožíkom, potrieme mliekom a môžeme ozdobiť zvyškami cesta. Ja mám náhodou aj vykrajovačku jabĺčko, dnes sa mi hodila. A pretože je Valentín, pridáme pár srdiečok. Pečieme dozlata na 180 C, asi 20 minút.
Čakáme, kým príde domov labužník, aby sme mohli polovicu zjesť...