Indický Turban

Autor receptu: peppeq

Recept pochádza z kuchárskej knihy konkrétne zo strany 67. Podľa názvu a aj ingrediencií ako uvidíme dole, by som toto jedlo zaradil do Orientu. Teda asi niekde blízko Indie, poprípade samotnej Indie. Takže poďme sa spolu pozrieť, ako sa varí Indický turban.

Postup

  1. Ryžu operieme v niekoľkých vodách. Do veľkého hrnca dáme 2L bujónu, privedieme do varu vsypeme ryžu a varíme 20 minút. (pozn. Ak budete mäso variť, tak použite túto vodu spolu s 2 kockami bujónu, ryža bude chutnejšia.) Ryžu scedíme (zbytok bujónu odložíme) prepláchneme vodou a natlačíme do formy zvanej "savarín" (vencová forma). Ja som použil nádobu na bábovku :) Predom ju vymažeme olejom. Vložíme ju aj s ryžou do mierne teplej trúby a zakryjeme pokrievkou.
  2. Upečené mäso zbavíme tuku a nakrájame na drobné kúsky. Nakrájame cibuľu a na oleji ju osmažíme s tymiánom do slabo-žlta. Pridáme múku, nakrájané jablko, kari necháme speniť a zmes zalejeme hrnčekom studeného bujónu. Za stáleho miešania varíme 10 minút. Potom pridáme pripravené mäso a ešte necháme dobre prehriať na miernom ohni. (Nebojte sa omáčka má mať presne takú konzistenciu aká bude pred vami :)
  3. Veľkú plochú misu nahrejeme, Ryžu vyberieme z trúby a opatrne vyklopíme na misu. Vznikne pekný veniec - turban a do jeho stredu nalejeme mäso v omáčke. Podávame pokiaľ je jedlo horúce a nezabudneme nahriať aj taniere. Ako príloha sa hodia rôzne šaláty.