Indická samosa s čatní

Autor receptu: sweetlaab

Recept je pre indickú samosu s pikantnou zemiakovo hrachovou plnkou, podobnú ako som mala možnosť si kupovať v autentickej indickej reštaurácii počas zahraničných pobytov, s tým rozdielom, že teraz je pečená a nie smažená.

20
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Múku zmiešame so soľou a olejom, pridáme vodu a vypracujeme vláčne cesto, necháme odpočívať 30 minút.
  2. Na oleji orestujeme horčičné semienka, pridáme cibuľu, zázvor, restujem pár minút.
  3. Pridáme hrášok a korenie, necháme speniť.
  4. Vmiešame citrónovú šťavu, roztlačené zemiaky, nasekaný koriander, soľ a opekáme ďalších pár minút.
  5. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi ako minca (nie hrubé a ani nie veľmi tenké, ktoré by sa roztrhlo).
  6. Pomocou kruhovej formy vyrežeme na ceste kruh o priemere 15 - 20 cm (6 – 8 palcov), prekrojíme na polovice, každý polkruh preložíme na polovicu a spojíme/stlačíme strany trojuholníka, ktorý potom naplníme asi 1 lyžicou plnky a uzavrieme tak, že spojené cesto na strane umiestnime do prostriedku trojuholníka a vrch spojíme/uzavriete prstami stlačením. Pozri sa na môj blog ako, na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/03/indian-samosa-with-chutney-indicka.html
  7. Potrieme olejom a položíme na plech potretý olejom, dáme do predhriatej rúry na 180 °C (356 °F) a pečieme do zlato hneda, v polovici pečenia preobrátime samosy, aby sa nepripiekli, podávame s čatní.