Indická samosa s čatní
Autor receptu: sweetlaab
Recept je pre indickú samosu s pikantnou zemiakovo hrachovou plnkou, podobnú ako som mala možnosť si
kupovať v autentickej indickej reštaurácii počas zahraničných pobytov, s tým rozdielom, že teraz je pečená a nie
smažená.
20 porcií |
120 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Múku zmiešame so soľou a olejom, pridáme vodu a vypracujeme vláčne cesto, necháme odpočívať 30 minút.
- Na oleji orestujeme horčičné semienka, pridáme cibuľu, zázvor, restujem pár minút.
- Pridáme hrášok a korenie, necháme speniť.
- Vmiešame citrónovú šťavu, roztlačené zemiaky, nasekaný koriander, soľ a opekáme ďalších pár minút.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi ako minca (nie hrubé a ani nie veľmi tenké, ktoré by sa roztrhlo).
- Pomocou kruhovej formy vyrežeme na ceste kruh o priemere 15 - 20 cm (6 – 8 palcov), prekrojíme na polovice, každý polkruh preložíme na polovicu a spojíme/stlačíme strany trojuholníka, ktorý potom naplníme asi 1 lyžicou plnky a uzavrieme tak, že spojené cesto na strane umiestnime do prostriedku trojuholníka a vrch spojíme/uzavriete prstami stlačením. Pozri sa na môj blog ako, na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/03/indian-samosa-with-chutney-indicka.html
- Potrieme olejom a položíme na plech potretý olejom, dáme do predhriatej rúry na 180 °C (356 °F) a pečieme do zlato hneda, v polovici pečenia preobrátime samosy, aby sa nepripiekli, podávame s čatní.