Hydinové na kyslej kapuste (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Je čas okoštovať poctivo nadlávenú kapustu. Milujeme kapustovú klasiku. Určite je ňou aj segedínsky guláš. Dusené mäso, kyslá kapusta a smotana patria do toho nášho. Toto trio sa mi osvedčilo aj v inej verzii, ktorú uvádzam v tomto recepte.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Toto jedlo pripravujem z morčacieho alebo kuracieho mäsa, z pŕs alebo stehien. Môj 4-ročný syn by povedal, že zo sliepočkového (tá na obrázku sa mu celkom podarila :-) ).
  2. Mäso nakrájame na obľúbený tvar (rezančeky, kocky, ...).
  3. Naša kyslá kapustička dlávená 4 nôžkami :-)
  4. V súdku :-)
  5. Vybratá zo súdka :-) (nepremyla som ju).
  6. Cibuľu pokrájame, na oleji speníme spolu s kryštálovým cukrom (odhadom som dala asi 2 ČL).
  7. ...
  8. Pridáme mäso a karí (pridala som 2 ČL).
  9. Keď mäso "obledne", pridáme kyslú kapustu, hrozienka, podlejeme podľa potreby vodou a dusíme 10-15 min.
  10. Zjemníme smotanou, príp. zahustíme solamylom (v miske som rovno zmiešala smotanu s 2 ČL solamylu, do misky pridala trochu z toho, čo sa nám varí v hrnci, premiešala a vliala do hrnca). Prevaríme.
  11. Dochutíme soľou (ja som nesolila, keďže soľ z našej kyslej kapusty stačila).
  12. Podávala som so zemiakmi. (Najprv ich umyjem a v šupke predvarím asi 15 min. Scedím. Šupku im nechávam. Pokrájam na kolieska. Plech potriem jemne olejom - používam pierko. Poukladám kolieska zemiakov, šampiňóny pokrájané na plátky, na prstienky rozobratú cibuľu, pričom vrstvy presýpam soľou a príp. vhodným korením nebijúcim sa s karí a nakoniec na vrch dám plátky masla a dám do rúry dokončiť.)
  13. S krájaním šampiňónov si pomáham takto:
  14. Aj s krájaním zemiakov (preto varím také veľké, aby sa mi zmestili do krájača na vajíčka a tak dlho, aby sa dali takto pokrájať).
  15. ...
  16. 100 ľudí, 100 chutí, tým, ktorí vyskúšajú, dobrú chuť :-)