Hviezda (fotorecept)

Autor receptu: zuzkabluzka

Mozno ste si nedavno vsimli aj vy na facebooku recept na tuto kysnutu hviezdu. Velmi jednoduchy sposob, ako vytvorit dalsi zaujimavy tvar z kysnuteho cesta. Povodny recept ma nutellovu napln, ja som uz medzitym vyskusala aj s jahodovym lekvarom, kakaom, orechami. Snad vas recept bude inspirovat, aby ste si velmi rychlo pripravili trocha paradnejsie ranajky na tieto sviatocne dni :)

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo rozpustime v mlieku a nechame vychladnut, kym nie je vlazne. Medzitym si do misy pridame muku, cukor, rozdrvime kvasnice a zalejeme kvapkou mlieka. Chvilu pockame, kym sa nespravi kvasok, zamiesime, pridame vajcia a po troche prilievame omaslene mlieko. Vypracujeme cesto.
  2. Cesto prikryjeme a nechame kysnut asi hodinku na teplom mieste. Rozdelime ho na 4 rovnake kusy a z kazdeho vyvalkame kruh s priemerom cca 25 cm.
  3. Kruh z cesta ulozime na plech vystlany papierom a natrieme nutellu(ci lekvar, kakao), asi 1 cm od kraja vsak nechame bez plnky. Na plnku teraz dame dalsi kruh a nenatrete okraje jemne zatlacime. Teraz postupujeme nutella, cesto, nutella a prilozime posledny stvrty kruh, okraje zatlacime.
  4. Teraz zacneme rezat, v strede vsak musi zostat nerozrezany kruh, preto si ako pomocku mozme na stred polozit vrchnak z nutelly, pohar, ci hocico ine okruhle :) Nas stvorvrstvovy kruh rozrezeme najskor na 4 rovnake diely...kazdy diel zas na polovicu...budeme mat 8 dielov..
  5. ...osminky rozrezeme este raz na polovicu, takze nam vznikne 16 rovnakych dielov.
  6. Teraz do kazdej ruky chytime po jednom narezanom kusku a jednotlive dvojice zacneme tocit do vonkajsej strany(do opacneho smeru), zatocime trikrat. Plnka sa nam musi ukazat v troch pasoch.(tu na fotke este jedno zatocenie chyba)
  7. Zatocime vsetky diely, takze nam vznikne osem cipov hviezdy. Nechame este asi 30 minut pokysnut, potom potrieme mliekom.
  8. Dame upiect na 25 - 30 minut na 180°
  9. Verzia s jahodovym dzemom, cesto je vsak ine (univerzalne kysnute cesto od @sovka62) Hviezda trocha zanikla, ale kvetina to bola paradna :)
  10. Zelam Vam pekne sviatky :)