Hustý jahodový sirup s rebarborou a vanilkou (fotorecept)

Autor receptu: eviana

...je čas jahôd, teraz si ich užívame na každom kroku, ale toto jahodové obdobie trvá len krátko... preto sa rôznymi spôsobmi snažíme uchovať si tú úžasnú vôňu a chuť, aby sme sa z nich mohli tešiť, pochutnávať si na nich aj po zvyšok roka... preto Vám ponúkam tento voňavý osviežujúci jahodový sirup :)

5 litrov
porcií
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Nechala som sa inšpirovať Eldinkou - za čo jej veľmi ďakujem - a do jahodového sirupu som pridala aj trošku rebarbory. Očistenú rebarboru podľa vzoru Eldinky nakrájame na kúsky, zalejeme vodou a necháme variť kým nezmäkne.
  2. ...očistené jahody rozpučíme pučidlom na zemiaky
  3. ...pridáme do hrnca k rebarbore - už odstavenej z ohňa
  4. ...prekrojíme vanilku, vydlabeme z nej zrniečka (kaviár) a spolu s prázdnym luskom dáme k jahodám
  5. ...dva bio citróny nakrájame na kolieska
  6. ...pridáme do hrnca
  7. ...zasypeme cukrom
  8. ...pridáme 2 krabičky citrodeka (jedna je 8 g)
  9. ...všetko spolu zamiešame, prikryjeme a dáme na chladné miesto na cca 15 hodín
  10. ...na druhý deň vyberieme, vyžmýkame citróny a vyberieme vanilkový lusk. Jahody scedíme najprv cez sito s veľkými dierkami - vzniknutú jahodovú hmotu dáme do misy bokom
  11. ...potom precedíme cez husté sitko - aj tu vzniknutú jahodovú dreň dáme do misy bokom
  12. ...vznikne nám voňavá zamatová hustá tekutina - dáme do hrnca a necháme prevrieť. Horúcim naplníme sklené flase a zatvoríme korkovými zátkami. Po vychladnutí odložíme na chladné miesto. Sirup možno dať aj do 7 dl zaváraninových fliaš, zatvoriť, pretočiť hore nohami, aby chytil vrchnák. My dávame do sklených fliaš a nikdy sa žiadny nepokazil. POZOR! Sirup je tak skvelý, že ak chcete aby dlho vydržal, treba ho veľmi dôkladne skryť :) (aspoň u nás to tak funguje :)
  13. ...všetko zužitkujeme - vzniknutú jahodovú dreň po precedení dáme do krabičky zamraziť - je to výborná jahodová zmrzlina :)