Šošovicová polievka
Hustá šošovicová polievka (fotorecept)
Autor receptu: macka78
Strukoviny sú veľmi zdravé, obsahujú množstvo bielkovín,
vlákniny a ďalších zdraviu prospešných látok. Preto je
strukoviny vhodné zaradiť do jedálnička...
20 minút príprava |
35 minút tepelná úprava |
Postup
- Šošovicu si pred prípravou namočíme do studenej vody minimálne na 3 hodiny ( najlepšie zaliať cez noc).
Vodu z namočenia zlejeme a šošovicu v hrnca zalejeme čerstvou studenou vodou. Privedieme do bodu varu a vodu opäť zlejeme. To preto, aby sme zbavili polievku látok spôsobujúcich nadúvanie.
- Na rozpálenom oleji osmažíme dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku. Prihodíme bobkový list, nové korenie a čierne korenie.
- Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu.
- Poprášime mletou paprikou a spolu všetko prudko opečieme.
Pozor, nie dlho, aby mletá paprika nezhorkla.
- Zalejeme horúcim vývarom, ktorý som už mala dopredu nachystaný.
- Pridáme šošovicu a varíme 10 minút.
Nesolíme, až ku koncu varenia, aby šošovica nestvrdla...
- Medzitým si očistíme a na kocky nakrájame zemiaky a párky, ktoré krájame na kolieska.
- Zemiaky opatrne vložíme do polievky, spolu s párkami a dvoma prelisovaný strúčikmi cesnaku.
Varíme cca 10 minút...
- Pripravíme si zátrepku zmiešaním múky a smotany na šľahanie.
- Do polievky pridáme zátrepku, soľ a povaríme ešte 15 minút. Občas premiešame. Polievku vypneme a necháme chvíľu odstáť.
Na záver, ak treba, polievku ešte dosolíme a okoreníme. Chuť na sladko - kyslo doladíme pridaním cukru a octu.
- Podávame s pečivom.