Šošovicová polievka

Hustá šošovicová polievka (fotorecept)

Autor receptu: macka78

Strukoviny sú veľmi zdravé, obsahujú množstvo bielkovín, vlákniny a ďalších zdraviu prospešných látok. Preto je strukoviny vhodné zaradiť do jedálnička...

20 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Šošovicu si pred prípravou namočíme do studenej vody minimálne na 3 hodiny ( najlepšie zaliať cez noc). Vodu z namočenia zlejeme a šošovicu v hrnca zalejeme čerstvou studenou vodou. Privedieme do bodu varu a vodu opäť zlejeme. To preto, aby sme zbavili polievku látok spôsobujúcich nadúvanie.
  2. Na rozpálenom oleji osmažíme dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku. Prihodíme bobkový list, nové korenie a čierne korenie.
  3. Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu.
  4. Poprášime mletou paprikou a spolu všetko prudko opečieme. Pozor, nie dlho, aby mletá paprika nezhorkla.
  5. Zalejeme horúcim vývarom, ktorý som už mala dopredu nachystaný.
  6. Pridáme šošovicu a varíme 10 minút. Nesolíme, až ku koncu varenia, aby šošovica nestvrdla...
  7. Medzitým si očistíme a na kocky nakrájame zemiaky a párky, ktoré krájame na kolieska.
  8. Zemiaky opatrne vložíme do polievky, spolu s párkami a dvoma prelisovaný strúčikmi cesnaku. Varíme cca 10 minút...
  9. Pripravíme si zátrepku zmiešaním múky a smotany na šľahanie.
  10. Do polievky pridáme zátrepku, soľ a povaríme ešte 15 minút. Občas premiešame. Polievku vypneme a necháme chvíľu odstáť. Na záver, ak treba, polievku ešte dosolíme a okoreníme. Chuť na sladko - kyslo doladíme pridaním cukru a octu.
  11. Podávame s pečivom.