Huspenina

Huspenina s chudým mäsom (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

Keďže táto huspenina chutí celej rodine, tak som sa rozhodla, že sa podelím s mojím variantom tohto často pripravovaného pokrmu na xy spôsobov. Ja tomu hovorím aj ako "najlepší dezert" :) Určite odporúčam aj pre začiatočníkov, ktorý by chceli zažiť nebíčko v papuľke a zároveň trochu vykúriť byt - varí sa totiž 8 hodín, čo ma naučila mamina.

22
porcií
10 minút
príprava
480 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Začala by som základnou surovinou - pekné paprčky a koleno, ktoré mi mäsiar narezal iniciatívne, že sa mi bude lepšie oberať. Údené kolienko sa nevarilo od začiatku, to som dohodila na poslednú hodinu - jeho úloha bola skončiť už v mištičkách.
  2. Hrniec mám asi 15 litrový, nepíšu, ale tak nejak to bude + - čo si spomínam. Do neho naskladám koleno, paprče, bobkový list, soľ, čierne korenie a zalejem vodou tak, aby mäso bolo prikryté.
  3. Na začiatku nechám zovrieť a potom varím na pomalom stupni cca 7 hodín. Po siedmych hodinách prihodím aj údené kolienko a jednu mrkvu a petržlen (zelenina bude len pre farebnosť, chuť neovplyvní). Po ôsmich hodinách odstavím, vyberiem koleno, paprče a údené. Z kolena a paprčiek oberiem mäso. Mastné časti odložím na neskoršie spracovanie a do vybraných misiek trošku dám (označím bodkou, nech sa ich nedajbože nedotknem ja :D ). Potom nakrájam aj údené mäsko, uvarené vajíčka a ide sa dávkovať do misiek - tentokrát mi vyšlo na 22 porcii gulášových tanierikov.
  4. Do misiek vlievam cez sitko vývar z kostí a nechám na balkóne vychladnúť pod čapičkami z alobalu. Po vychladnutí posypem mletým korením a červenou paprikou. Na vrchu sa mi urobila jemná vrstva mastného, ale je taká jemná, že ani mne neprekáža. Dokonca keby som ju odstránila, tak by bol doma oheň na streche :D Priateľ to zvykne jesť priamo z misky, takže si to vychutnáva.
  5. Ako som spomínala, niektorí to jedia priamo z misky len na vrch dajú cibuľku zmiešanú so soľou a korením. Ja si to dávam na tanier s mamou.