Husací guláš
Husací guláš z vnútorností s kapustníkmi a viedenskou cibuľou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
120 minút príprava |
Postup- Husacie žalúdky, srdce aj pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Olúpanú cibuľu nakrájame na drobné pravidelné kúsky. V kastróle rozpustíme masť, vložíme cibuľu a restujeme pozvoľna do zlatistej farby. Len čo sa nám začne na nejakom mieste cibuľa pripekať, základ zľahka postriekame vodou, pripečené kúsky odvaríme a pokračujeme v restovaní. Keď máme základ
zlatistý, pridáme pretlak, znížime plameň alebo príkon a pozvoľna ho restujeme. Potom pridáme vnútornosti a ďalej dôkladne restujeme.
- Restované vnútornosti posypeme mletou paprikou a ďalej restujeme. Až potom základ zalejeme vývarom, ochutíme soľou, čiernym mletým korením, strúhaným cesnakom a drvenou rascou. Guláš prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Počas dusenia mäso občas zamiešame a doplníme tekutinu.
- Mäkké vnútornosti vyberieme kovovým podberákom. Tekutinu so základom restujeme na tuk, znížime plameň alebo príkon, všetko zasypeme múkou a opäť pozvoľna restujeme, kým múka nebude zlatistá. Potom všetko zalejeme vývarom, rozšľaháme metličkou a varíme asi 10 minút.
- Nakoniec guláš precedíme, preložíme doň vnútornosti, dochutíme strúhaným cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu.
- Kapustníky: Polovicu olúpaných zemiakov nastrúhame na jemnom strúhadle, druhú polovicu na hrubom. Oboje strúhame do vody, aby zemiaky nezmenili farbu. Následne z nich rukami dôkladne vytlačíme vodu a preložíme do misy.
- Kyslú kapustu scedíme, pokrájame a pridáme do misy k zemiakom spolu so škrobom, s nadrobno nakrájanou cibuľou, vajcami, múkou a so soľou. Všetko ručne premiešame a pečieme v panvici na dolky vymastenej masťou po oboch stranách
dozlatista. Opečené kapustníky preložíme na papierovú kuchynskú utierku.
- Viedenská cibuľa: Listy kučeravého kelu sparíme v horúcej vode a následne ich preložíme do studenej vody s ľadom.
Olúpanú cibuľu nakrájame na lodičky. Na panvici s masťou restujeme dosklovita cibuľu, pridáme sparené listy kučeravého kelu
a ochutíme soľou.
|