Hurky a grejzupa (fotorecept)

Autor receptu: strigus

Pridávam recept na (pre mňa) niečo vynikajúce a keďže nie vždy sa dajú zohnať všetky potrebné suroviny, sú pre mňa hurky a grejzupa "sviatočným jedlom". Ak ich niekto nepoznáte pod týmito názvami, ide o krvavničky, resp. jaternice s krvou a zabíjačkovú (ovarovú a pod.) polievočku. Podobné recepty už Varecha obsahuje, no každý je v niečom iný a ten môj tiež, je rokmi overený a takto nám aj najviac chutí..

Suroviny

Postup

  1. Pľúca, bôčik (resp. mäso), sádlo, lalok a kože dáme variť do mäkka v osolenej a okorenenej vode s 5 strúčikmi prelisovaného cesnaku. Krv varíme osobitne, najlepšie v sáčku. Krúpy uvaríme v osolenej vode zmiešanej s 0,5 lit. vývaru z pľúc, sádla... Spražíme cibuľu a všetky uvarené suroviny a cibuľu (okrem krúp) zomelieme. Počas mletia pridávame suroviny do mlynčeka striedavo, aby sa jednotlivé chute už teraz spájali. Časť uvarenej krvi si odložíme na grejzupu.
  2. Zomletú zmes zmiešame s krúpami, pridáme soľ, korenie a prelisovaný cesnak podľa potreby. Zvykne sa dávať aj majoránka, ale my nedávame, pretože by mohli skysnúť.
  3. Pripravíme si mlynček na plnenie čriev, natiahneme si črievko...
  4. ...črievká naplníme, ale POZOR, plníme ich voľnejšie, aby nám pri varení nepraskli, pretože črevo sa stiahne... časť hurkoviny si tiež necháme na grejzupu.
  5. Takto vyzerajú naplnené črevá - "kotúče" :)
  6. "Kotúče" naporcované na hurky trocha obvaríme, stačí okolo 5 minút. Najpraktickejšie je variť ich v nejakej sieťke alebo malom vreci. Varené črevá sú "citlivé", ak by sme ich vyberali kliešťami a pod., mohli by prasknúť. Necháme ich vychladnúť a hurky sú hotové.
  7. Vývar, ktorý nám ostal z varenia "mäsových prísad", dáme na sporák variť.
  8. Do vývaru pridáme zvyšnú krv pokrájanú na kocky, zvyšnú hurkovinu, pár strúčikov cesnaku nakrájaného na tenké plátky (množstvo podľa chuti) a prevaríme.
  9. Polievka je hotová. Dobrú chuť