Hovädzie mäso

Hummus s mletým mäsom a domácim kváskovým pita chlebom (fotorecept)

Autor receptu: sjuz

Veľmi radi navštevujeme istú prevádzku vo Fresh Markete, kde podávajú podľa mňa jeden z najlepších hummusov v Bratislave.* A keďže sú možnosti v stravovaní teraz značne obmedzené, rozhodla som sa pripraviť niečo podobné doma. Osobne si dávam hummus buď s falafelom, hubami, alebo so srdiečkami a pečienkou - každá verzia je veľmi chutná, bohato obložená zeleninou. Ja som na prípravu použila mleté hovädzie a hummus som si kúpila hotový v Yeme. Samozrejme, dá sa ľahko pripraviť aj doma :)

2
porcie
10 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na olivovom oleji a cibuli opražíme sprudka mleté mäso, ktoré sme nechali predtým vonku z chladničky pri izbovej teplote, aby neutrpelo teplotný šok :) Pri opekaní musíme rozbíjať hrudky a obracať, aby bolo mäso sypké a rovnomerne opečené. Keď zhnedne, pridáme čierne mleté korenie, jednu lyžičku mletej škorice, jednu lyžičku drvenej rímskej rasce, jednu lyžičku údenej mletej papriky a rovnako aj majoránu. Premiešame, pridáme drvené rajčiny, soľ podľa chuti, a trošičku vody, a prikryté dusíme cca 20-30 minút. Samozrejme, rovnako sa dá namiesto mletého hovädzieho použiť aj jahňacie, alebo vnútornosti, pre vegetariánov to môžu byť huby.
  2. Pokiaľ sa mäso dusí, prichystáme si zeleninu, hummus:
  3. Pita chlieb sa upiekol za necelých desať minút, cesto som ale mala nakysnuté v chladničke už dva dni - je z kvásku lievito madre.
  4. Na tanier naservírujeme hummus tak, že v strede bude priestor pre mäso, pridáme podľa chuti nachystanú zeleninu, koriander, petržlenovú vňať, olivový olej a citrón na pokvapkanie.
  5. Dobrú chuť :)