Hovädzie mäso
Hummus s mletým mäsom a domácim kváskovým pita chlebom (fotorecept)
Autor receptu: sjuz
Veľmi radi navštevujeme istú prevádzku vo Fresh Markete, kde podávajú podľa mňa jeden z najlepších hummusov v Bratislave.*
A keďže sú možnosti v stravovaní teraz značne obmedzené, rozhodla som sa pripraviť niečo podobné doma. Osobne si dávam hummus buď s falafelom, hubami, alebo so srdiečkami a pečienkou - každá verzia je veľmi chutná, bohato obložená zeleninou.
Ja som na prípravu použila mleté hovädzie a hummus som si kúpila hotový v Yeme. Samozrejme, dá sa ľahko pripraviť aj doma :)
2 porcie |
10 minút príprava |
20-30 minút tepelná úprava |
Postup
- Na olivovom oleji a cibuli opražíme sprudka mleté mäso, ktoré sme nechali predtým vonku z chladničky pri izbovej teplote, aby neutrpelo teplotný šok :)
Pri opekaní musíme rozbíjať hrudky a obracať, aby bolo mäso sypké a rovnomerne opečené. Keď zhnedne, pridáme čierne mleté korenie, jednu lyžičku mletej škorice, jednu lyžičku drvenej rímskej rasce, jednu lyžičku údenej mletej papriky a rovnako aj majoránu. Premiešame, pridáme drvené rajčiny, soľ podľa chuti, a trošičku vody, a prikryté dusíme cca 20-30 minút. Samozrejme, rovnako sa dá namiesto mletého hovädzieho použiť aj jahňacie, alebo vnútornosti, pre vegetariánov to môžu byť huby.
- Pokiaľ sa mäso dusí, prichystáme si zeleninu, hummus:
- Pita chlieb sa upiekol za necelých desať minút, cesto som ale mala nakysnuté v chladničke už dva dni - je z kvásku lievito madre.
- Na tanier naservírujeme hummus tak, že v strede bude priestor pre mäso, pridáme podľa chuti nachystanú zeleninu, koriander, petržlenovú vňať, olivový olej a citrón na pokvapkanie.
- Dobrú chuť :)