| 
	        
	        
	        
	        Huby s vajíčkom - jesenná pochúťka, skoro ako s podpňovkami (fotorecept)Autor receptu: sracz Teplá jeseň, majster nad majstrov, kúzelník s paletou farieb. Obľúbený čas mojej 
sladkej predobrej mamky Aňuci. Nostalgické spomienky na prechádzky v Čermeľskom 
údolí s „vymaľovanými“ listami stromov od Baránka až po Alpinku. No a sem tam 
odbehovanie za suchohríbom, hlivou, pôvabnicou fialovou, či dvojfarebnou, ale 
nezabúdali sme ani na podpňovky u nás nazývané „podpinky“. Jednoduchá veľmi 
chutná huba so širokou škálou využitia! Tu ich nenájdem ani nezoženiem, pomohol som 
si nakúpenými "nameko"! | 
 3÷4porcie
 | 
 12÷15 minútpríprava
 | 
 7÷10 minúttepelná úprava
 | 
Postupsamotrejme, ako väčšina z Vás, aj ja mám najradšej s čerstvými! Keď nemám použijem zasterilizované tým „najprimitívnejším“ spôsobom. Väčší hrniec napustím do ½ vodou, dám zovrieť a postupne čistím a prihadzujem podpinky, kým nie je hrniec plný. Nechám ich prejsť varom. Prevarené podpinky scedím; „naštopchám“ ich do 300 ml zaváracích fliaš, každú zasypem PL soli a zalejem studenou vodou. Fľašu uzavriem a ukladám do ďalšieho hrnca (na spodok hrnca dám čistú handru, alebo staré noviny), ktorý keď je plný fliaš, tak ho dolejem vodou až po okraj. Potom ešte ~ na 5´ dám zavariť. Vyberiem, obrátim vrchnákom dole a nechám, zabalené v deke, vychladnúť. Najlepšie do rána! Takto mi spravidla vydržali až do budúcej úrody. Pred použitím ich stačilo v sitku premyť pod tečúcou studenou vodou a následne pripraviť podľa potreby. Tu ich nemám a pretože máme na ne veľkú chuť, tak som počas návštevy švagra Luxiho z Arizóny pripravil pochúťku z kúpených „nameko“, ktoré mi podpinky najviac pripomínajú!
       Na panvici vyškvarím skoro ¼ kila prerastenej údenej slaniny, do ktorej vsypem a krátko orestujem dva zväzky pokrájanej mladej cibuľky aj s „pierkami“,
pridám huby, menšie ani nepokrájam, podusím, ochutím soľou, čerstvo mletým čiernym korením a drveným jalovcom_borievkou, „vbuchnem“ vajíčka, podľa ∑ „stravníkov“ a jedno naviac, PL masla, zamiešam a o 24´´„fertych, Maruška prikri sa“na tanieri posypem pokrájanou petržlenovou a zelerovou vňaťou, keď mám čerstvý ligurček, tak pridám trošku aj z neho (to je môj obľúbený zelený „trojboj“), ku každej porcii „burkovčiak“ domáceho chlebíka a dobrú chuť!
       P. S.: moja milá kamaláska, Maruška Davalovie z Jarkovej v Paričove, ich po očistení dáva do elektrickej sušičky. Suché odkladá v uzatvorenom 5 litrovom pohári. Pred použitím, trebárs do zemiakovej polievky, či kapustnice, iba odoberie potrebné množstvo, nechá „napušic“ vo vode a ostatné už je rutina! Verte mi, že „šmakujú prenáramňe fajňe“!
 |