Huby na zimu

Autor receptu: tetrisss

Na juhu nemáme žiaľ teraz žiadne lesné huby, aj keď nám napršalo a je pomerne teplo, poniektorí zarytí hubári sú z toho na nervy, ale príroda má svoje tajomstvá , ale je aj láskavá a tak na lúkach rastú tanečnice lúčne a je ich kopa, u nás sa volajú po domácky spišky, prečo neviem, ale mám ich veľmi rada v polievke, na kyslo, ale aj hocikde inde, ako iné hríby. Zajtra sa chystám z nich variť polievku a zvyšok som odložila na zimu, možno sa tento postup niekomu zíde.

10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najskôr sa nejakým spôsobom dopracujeme k hubám, najkrajšie je si ich nazbierať sami. Dnes mám tie tanečnice vlastnoručne nazberané, ale takto odkladám aj iné, napr. kuriatka, masliaky, ale aj dubáky.
  2. Huby dobre očistíme, na sitku prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Do hrnca dáme trochu rastlinného oleja, na to dáme huby, trochu posolíme a pridáme trochu mletej rasce. Huby pomiešame, prikryjeme a podusíme dokiaľ nezmäknú a nepustia šťavu, čo nie je dlho, asi 5 až 10 minút. Necháme vychladnúť.
  3. Rozdelíme ich do sáčkov, vzduch vytlačíme dobre zaviažeme a odložíme do mrazničky. Pri použití ich nerozmrazujeme, ale dáme rovno na olej, alebo do horúcej vody podľa jedla. Sú rovnako chutné ako čerstvé a je to veľmi jednoduché.