Hubovo–slaninové zemiakové guľky

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Zemiaky v šupke uvaríme, necháme vychladnúť a očistíme. Očistené pomelieme alebo nastrúhame pridáme múku, soľ a vajcia. Na cibuľke opečieme polovicu oravskej slaninky s hubami, ochutíme, pridáme petržlenovú vňať a vychladnuté pridáme do cesta a vymiesime na hladkú hmotu.
  2. Z dobre premiešanej zmesi tvarujeme guľky, ktoré vyvárame v slanej vriacej vode. Pri podávaní polejeme rozpraženou slaninkou a vypraženou cibuľkou.
  3. NÁŠ TIP: K zemiakovým guľkám je výbornou prílohou aj dusená kvasená kapusta, ktorú si pripravíme podľa obvyklého postupu. Masliaky sú huby, ktoré môžeme čistiť tak, že stiahneme celú šupku. Sú výborné aj na prípravu praženice či omelety.