Hubové rizoto s dusenými kuracími stehnami

Autor receptu: jarco

Je to taká stredná cesta medzi talianskym a slovenským rizotom. Namiesto vo vývare sa ryža varí s kuracími stehnami, efekt je podobný. Nám chutilo. Výhoda je, že sa to celé dá urobiť v jednom hrnci - ja som použil veľký wok s pokrievkou.

6
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Sušené huby som vopred namočil do vody. Kuracie stehná som rýchlo opražil na olivovom oleji, jemne okorenil a osolil.
  2. Na olivovom oleji som spenil cibuľu a kúsok čili papričky. Pridal som prepláchnutú taliansku (arborio) ryžu, chvíľku popražil a zalial bielym vínom. Počkal som, kým víno neprevrie, a zalial vodou - objemovo 2,5-násobným množstvom ako bolo ryže. Pridal som najemno nakrájanú mrkvu, lesné huby, trochu kurkumy (kvôli farbe, šafrán som nemal), osolil a okorenil. Na ryžu som položil kuracie stehná, zakryl a pomaly varil.
  3. Po cca 15 minútach, keď už ryža vsiakla väčšinu vody a vína, som vybral kuracie stehná, do ryže vmiešal nakrájané šampiňóny a smotanu, podľa potreby pridal trochu vody. Kuracie stehná som vrátil na miesto, trochu ich vtlačil do ryže, znovu zakryl a dusil na nízkej teplote ďalších 15 minút.
  4. Rizoto som podával s kuracím stehnom, strúhaným parmezánom, čerstvou bazalkou a bielym vínom. Udusené kuracie mäso sa krásne oddeľovalo od kosti a rizoto bolo najlepšie na druhý deň :-)